Рецептата ми я сподели една приятелка, която живее в Кипър и първоначално си помислих, че е кипърска, но след това я попитах и тя ми каза, че е египетска, но я приготвяли и в Сирия.

На една консерва отцедена бакла (което трябва да е около 300 грама) сложих 1 пълна супена лъжица сусамов тахан, малко прясно изцеден лимонов сок (аз не обичам много кисела храна освен ако не е в сладкиш затова сложих малко), малко зехтин, 2 скилидки чесън, малко водичка за да стане с гъстота на боза, кимион и сол на вкус. Загрях го на котлона за минутка и прибавих баклата. Накрая сложих малко листенца магданоз и сервирах с домати и краставици.
Благодаря ти, Данииии!


за два броя: две филии черен хляб със семена, 1 скилидка чесън, 2 с.л. зехтин.
Чесънът се нарязва на тънки филийки и се смесва със зехтина в плоска чиния. Филиите се потапят от двете страни и отгоре се подрежда чесънчето. Пекат се на 200 градуса до зачервяване в покрита с пекарска хартия тавичка.
Един голям домат се обелва и почиства от семките. нарязва се на дребно и се смесва с 1 с.л. зехтин, една малка скилидка чесън нарязана на ситно и няколко листенца пресен риган нарязани на ситно. Филийките се наръсват със сол (при мен черна кипърска), отгоре се разпределя сместа и се наръсва с още малко сол. Лесно и много вкусно




Продукти: 1 част вода, 2 части брашно, малко сол.

Замесва се средно по мекота тесто. Може да се добави малко олио. Оформят се топчета. Разточват се набрашнени малко по-дебели от палачинки и се пекат на загрят тиган. Намазват се с гхи (индийско масло), но при липса може и с нашенско си

Ето тук може да се види начинът на печене на роти.



Супер фалшиво както се досещате е защото нито е чили, нито има месо в него :) Много е вкусно обаче :)

1 глава лук и 3-4 скилидки чесън се задушават в малко мазнина и след това се изсипва малко водичка. Добавят се 1 голям домат нарязан на дребно и 1 голям домат пасиран. Добавят се няколко печени чушки. Оставя се да покъкри докато се посгъсти. Добавят се 1 малка консерва царевица, 1 консерва бял и една червен боб, 2 дафинови листенца и кимион + сол на вкус. Оставя се да покъккри малко и е готово за хапване :)



От 8 дни съм за трети път на 90-дневния режим на хранене и се чудех какво да сготвя за ден варива и ми хрумна да опитам малко по-различно приготвяне на боб с ориз. По принцип го приготвям чист в тенджера и единствено с лук и сол като подправки. За съжаление не разполагам с по-хубава снимка. Нямам и фотоапарат от известно време и снимам всичко с телефона си.

Продукти: 1/2 ч.ч. нарязани белени домати, 1 консерва бял боб, 1/2 ч.ч. ориз, олио, 1 голяма червена чушка, 1 глава лук, 1 голям морков, червен и черен пипер, джоджен и сол на вкус.

В Тиган се загрява мазнината и се задушават нарязаните на дребно лук, чушка и морков, след това им се добавя измития ориз и се запържва докато стане прозрачен. Добавят се доматите и изцеденият боб и подправките. изсипва се в тавичка и се покрива с подсолена вода (1 към 4 към ориза). Пече се в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Не знам доколко го харесаха вкъщи, но на мен много ми допадна.