Продукти: 500 г рабарба, 300 г ягоди, 200 г малини, 500 г захар, 1 гел фикс на д-р Йоткер 2:1 за сладка

Всъщност мислех да си го правя стандартен както обикновено, само захар, плодове и лимонов сок, но не знам защо се намъкнах в магазина и си взех от фикса.

Плодовете се измиват и нарязват. Смесват се с фикса към който съм добавила 2-3 лъжици захар и оставям да кипне. След няколко минути добавям и останалата захар. Бърка се непрекъснато след като кипне 5 минути и се сваля от огъня. Налива се в затоплени буркани.

Обръщат се с капачките надолу. Аз лично си кипвам винаги бурканите за 10тина минути.

Днес на пазара видях касис и малини на доста приятни цени :) И си взех по половин килограм с идеята да си ги замразя във фризера, ноооооооооооо докато се прибера вкъщи... по автобуси и жега се посмачкаха... и отделих каквото отделих... и ми останаха половин килограм които не стават за замразяване. Чудех се какво да направя... и попаднах на една много интересна рецепта в нета..., а после мама ми каза, че така прави ликьори :)

Ето я и нея:
Необходими продукти:
касис
захар
Начин на приготвяне:
Плодовете се измиват с обилно количество вода под душ в решетест съд, отцеждат се добре и без да се ронят и мачкат, се нареждат в големи стъклени буркани от по 3—5 л, на дъното на които се насипва захар на пласт от 2 см.
При нареждането на касиса 1всеки ред се посипва със захар.
Най-отгоре се насипва по-дебел пласт, от 8 до 10 см захар.
Количеството на захарта трябва да бъде равно на теглото на наредените плодове или 200—300 г повече от тях.
При нареждането бурканът се стръсква, за да се уплътнят зърната и да проникне захарта между тях.
След 2—3 дни плодът се сляга надолу, поради което бурканите се допълват наново и се затварят плътно.
Бурканите се затварят най-лесно с подходящи бурканчета, около които се навива ивица платно, за да се уплътни отворът на буркана, и бурканчето се полива с разтопен парафин.
Бурканите се обвиват с лист хартия, за да се запазят от пряка слънчева светлина, и се прибират веднага в тъмно, сухо и хладно помещение.
След 1—2 месеца захарта отделя част от сока на зърната и образува сироп, който е готов за консумация.
Той се отлива в бутилки (по-добре тъмни) и се съхранява в тъмно и хладно помещение.
Поднася се разреден с обикновена или газирана вода или с вино.
След като се отлее сиропът, върху зърната в буркана се налива вода, тъй като в тях се съдържа още сок и захар.
След 15 дни се отлива втори сироп, който има вече по-малка захарност от първия и се поднася, без да се разрежда.
Върху същите зърна може да се налее още два пъти вода, в която вече се разтваря по 150—200 г захар на литър.
Полученият сироп е също ароматичен и приятен на вкус, но, разбира се, много по-беден на витамини и киселини от първия.
При последното извличане на сока от зърната вместо вода може да се налее вино.
То се оцветява много добре от касиса и придобива приятен вкус и аромат.

Рецептата е от тук: Цък

Аз използвах 500 г касис и малини смесени и 800 г захар, като слегнат ако не намеря пак касис или малини може да не слагам нищо или пък да добавя някакъв друг плод :)

Ще пускам снимки по време на "зреенето" на сиропа :)

Имам чувството, че семейството ми ще е много доволно от това което направих днес, защото всички обожават сок от касис :)




Продукти: 8 готови палачинки, 200 г свинско месо, 200 г пилешко месо, 300 г грах, 1 к.ч. нарязани пресни гъби, толкова царевица, 3 скилидки чесън, половин глава лук, черен пипер, сол на вкус (аз всъщност вместо сол изспивах половин пликче от фикса на Маги за винен кебап, беше ми останало и реших да го използвам за това),
масло, сиренца за тост 8, 1 малка кофичка заквасена сметана, кашкавал около 200 г

Месото се нарязва на малки парченца и се задушава в мазнина заедно с лука и чесъна. Добавят се гъбите, царевицата, грахта и подправките и се сваля от котлона.

Тавичка се намазва с масло. Върху всяка палачинка се поставя по едно парче от сиренето за тост, отгоре от сместа и след това се завива на руло. Подреждат се в тавичката, отгоре се намазват с масло и заквасена сметана и се настъргва обилно с кашкавал. Запичат се до порозовяване на кашкавала.

Продукти:
за тестото: 1 суха мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. вода, брашно, сол и захар по една ч.л.
за пълнежа: 1 белтък, 200 г ементал, 100 г бяло сирене
1 жълтък за намазване, сурови ядки асорти - натрошени на дребно

В купичка се размесват маята, 2-3 с.л. брашно, захарта и солта, към тях се добавя малко хладко прясно мляко, на гъстота трябва да е като палачинково тесто. Оставя се за половин час докато се надигне. В купа се прави кладенче и се изсипва надигналата се мая, добавя се млякото и водата и се замесва тесто.
Оставя се да почине още малко, докато ватаса повторно.

Пълнежа се прави от намачканото бяло сирене, нарязаното сирене ементал на много дребни кубченца и белтъка.

Отгоре кифличките се намазват обилно с жълтък разбит с една лъжица прясно мляко и се поръсват с ядки.

Пекат се до зачервяване върху хартия за печене.


Продукти: бутер тесто, кристална захар, филирани бадеми, махлепи
белтък

Бутер тестото се разстила и се покрива обилно със захар, бадеми и махлепи. Завива се от двете страни като за бисквити сълзица. Отгоре се намазва с белтък и се покрива обилно със захар и бадеми. Реже се на филийки. Бисквитите се пекат до зачервяване.
Махлепито придава страхотен аромат.

*Ако вместо белтък се намажат с водичка са идеални за хората които постят