Рецептата видях в блога на Pep-4o Много ми хареса оригиналната рецепта, но поради липсата на ягоди в момента реших да опитам с банани и стана много вкусно! Нямам търпение да опитам и нейното предложение с ягодки.

Продукти: 400 г банани (3-4), 100 г захар, 200 г заквасена сметана, 100 г бял шоколад + 50 г за украса, 50 мл прясно мляко, 1 ч.л. желатин, няколко капки червена сладкарска боя.

Бананите се намачкват или пасират заедно със захарта. Белият шоколад (без този за украса) се разтапя на водна баня и се разбърква добре с прясното мляко докато се разтвори напълно. Желатинът се оставя за няколко минути да набъбне в малко вода (3-4 с.л.) и се разтопява на водна баня. В купа се разбърква заквасената сметана и към нея се прибавя внимателно банановата смес. Налива се желатина на тънка струя като се бърка непрекъснато, сладкарската боя и накрая шоколадовата смес. Разсипва се в чаши или купички. Излизат 4 порции. оставя се в хладилник за няколко часа да стегне. Като когато е започнал леко да се стяга отгоре се поставят парченца бял шоколад. Реших да сложа сладкарска боя за да се получи контраст с шоколадовите парченца отгоре.

Да ви е сладко!

Много обичам Миш-Маш и имам чувството, че мога да изям неограничени количества.

Продукти: 6-7 печени и изчистени от люспите и семките зелени чушки, 3 домата, 6 яйца, 150 г краве сирене, 1 пак моцарела (125 г), сол на вкус ако е необходимо, 1/2 пак. краве масло (от малките)

Доматите се цепват на кръст от едната страна и се пускат за минута във вряща вода за да се обелят по лесно. Нарязват се на кубчета. Чушките се нарязват на парченца. В дълбок тиган се загрява маслото и в него се запържват чушките и доматите. Прибавят се яйцата, натрошеното краве сирене и нарязаната на кубчета моцарела.



Скоро Лора и Стоян от Бон апети показаха тази рецепта и направо се влюбих в нея. Не мога да пусна активен линк към рецептата защото имам някакъв проблем с бутоните - http://bonapeti.novatv.bg/recipes_of_the_day/?receipt=5964




Продукти: 1 кг телешко месо нарязано на кубчета, 100 г бекон, 250 г гъби, 3 картофа, 2 моркова, 2 стръка селъри (вид целина), 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 1 ч.ч. телешки бульон, 200 мл червено вино, дафинов лист 2 - 3, мащерка, 100 г брашно, сол и черен пипер на вкус, 1 голям домат - настърган

половината от зехтина се загрява в дълбок съд и в него се запържва до златисто нарязаният бекон. Месото се осолява и се поръсва с черен пипер и се овалва добре в брашното. Прибавя се към бекона, към тях се добавят нарязаните на ситно лук и чесън и се запоржва до златисто. Прибавят се бульона и виното, мащерката и дафиновия лист и се оставя да къкри около час и половина на слаб котлон. Ако е нужно се добавя по малко топла вода. Морковите, селърито, картофите и гъбите се нарязват и се прибавят към месото. Отгоре се изсипва настърганият домат, разбърква се добре и се оставя да къкри до готовност на месото и зеленчуците. Аз прибавих и още половин чаша бульон и готвих до почти пълното изпаряване.

Сервира се поръсено с нарязан пресен магданоз.

Това е една от най-вкусните манджички които съм яла :)




Не е някаква тайна рецепта, знае се от всеки, но аз си я знам като "рецептата на баба". Така правим течен шоколад откакто се помня. И понеже някои от грамажите са доста неясни и баба не си спомня някои неща като примерно колко грама е било това пакетче сухо мляко някои неща ги правим винаги на око. Аз ще запиша как направих шоколада днес. Това беше моят първи опит и стана чудесен. Едва ли има някой който да не си спомня с умиление за детските си години и течният шоколад на баба :)
Сканирах и листчето с рецептата вече доста зажълтяло и позакъсано.




Продукти: 250 г меко краве масло, 2 и 1/2 ч.ч. сухо мляко, 1 ч.ч. топла вода, 2 ч.ч. захар, ванилия, 50 г тъмно какао (може и повече)

Сухото мляко се разтваря в топлата вода. Маслото се разбърква със захарта до гладка консистенция, прибавя се ванилията, разтвореното мляко и накрая какаото. Насипва се в бурканчета и се поставя в хладилник :)

Че е калорично и тежко... така е, но от време на време можем да си доставим това удоволствие и да се впуснем в приятни детски спомени :)

Продукти: 3 яйца, около 50 г краве сирене, 100 г топено сирене с гъби и копър на вкус

масло и филийки хляб

Сирената се намачкват и към тях се добавят яйцата и копър. Разбърква се хубаво. Филийките се намасляват и се намазват с яйчената смес. Пекат се до готовност на горна фурна. Бързи, лесни и много вкусни :)

Много любими са на моят брат :) Той е най-големият почитател на сандвичите въобще.