Вече съм ви споделяла рецептата за маулташен с домати на фурна, а сега ще ви споделя нещо, което става много бързо и е перфектно за закуска или дори за обяд и вечеря. Много е вкусно и става за нула време. Особено подходящо за онези мигове в които нямаме никакво време за готвене или сме твърде уморени. Маулташен можете да намерите в баварска седмица в Лидл. Аз си купувам няколко пакета и си ги замразявам за да си имам по-дълго време.

Маулташен са малки тестени джобчета, които са с пълнеж от месо, спанак и т.н.
Приличат на големи равиоли. Има и по-малки размери тук в Германия. При нас в България не съм виждала от мъничките. Тук ги правят и на супа с бульон. Не съм опитвала още.


Продукти: 1 пакет маулташен, 5-6 яйца, сол на вкус, кашкавал и/или пармезан за поръсване (по желание), няколко капки олио/масло/зехтин

Малките тестени джобчета маулташен се нарязват на филийки и се запържват до златисто в загрятия тиган.



Прибавят се яйцата. Осолява се на вкус.
Преди сервиране може да се наръси с кашкавал и/или пармезан отгоре. Или пък някакви свежи подправки. Това е цялата философия. В рамките на 10-15 минути имаме готово хапване. И през това време докато се готви може да си направим и една хубава салатка.



Това пиленце направих вчера за обяд. По рецепта, която видях при Пепи от "Храна за мойте канибали". Много ароматно и приятно!


Продукти: за 2 порции: 2 цели пилешки бутчета, 1 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. чесън на прах, риган, 1/2 кубче пилешки бульон, черен пипер, 2-3 с.л. зехтин, сокът от 1/2 лимон, нарязан на филийки 1/2 лимон/лайм, шепа маслини, 200 мл бира, 100 мл вода

Пилето се измива добре. Червеният пипер, чесънът, риганът, черният пипер и стритото кубче бульон се смесват, към тях се добавя лимоновия сок и зехтина и се обърква добре. Пилешките бутчета се намазват добре с тази смес. Нареждат се около тях лимоновите резенчета, завиват се със свежо фолио и се оставят да престоят в хладилника няколко часа. Може да си подготвите месото преди лягане и да си го изпечете на другия ден за обяд или вечеря.

Преди печене се слагат маслините и за сипват водата и бирата. Но не върху бутчетата за да не се отмият подправките.



Фурната се загрява предварително на 250 градуса. Тавичката се завива с алуминиево фолио. Пече се 10 минути на 250 градуса, 30 на 180 градуса, фолиото се отстранява и се допича за още 10 минути.

Гарнитурата е по избор :) Бързо и вкусно пиленце :)


Дойде ред и на разходката. Днес с мама решихме да се поразходим из Щутгарт. Аз не бях стъпвала там от 4 години. Като изключим пристигането ми на летището края на април де. Много весело си изкарахме, много се забавлявахме и смяхме и въпреки това си оставам на мнението, че Щутгарт не е от любимите ми градове тук. Някак повече са на сърцето ми мъничките градчета и селата. По-уютни, по-спокойни, от всичко по- :D

Като се замисля май най-голямата ми мечта е да видя зоопарка Wilhelma, но не знам дали и този път ще успея. Тази година е много дъждовно пролетта, а май и лятото ще е такова. А на мен ми остава още месец тук. Днес като тръгнахме сутринта такъв дъжд се изля, че не вярвах, че ще стигнем до там. Но времето се смили над нас и спря :D Заваля отново като си хванахме есбана. Стига съм бърборила ами да споделя няколко снимки.







А ей тук се качихме до най-високата част, над часовника, при камбаната :D




Не съм писала отдавна в блога, но наистина не ми остава никакво време напоследък. Все се каня да пиша поне 2 пъти в седмицата, но май нещо не ми се получава :D

Обикновено сутрин се занимавам с шетане из кухнята. Излизам до пекарната, ако има нещо друго да се свърши.

А вечер съм твърде уморена и уж да изгледам сериала, да пусна Мастършеф, да пиша в блога, да отговоря на имейл... накрая се озовавам в леглото с електронната книга на мама и заспивам след 2-3 прочетени страници без да съм свършила нищо от замислените неща :D


В тази рецепта сьомгата може да се замени и с друга риба без проблем.
Рецептата ми е от мама. Тя каза, че приготвя така риба когато иска да сготви нещо набързо. А е и с малко продукти, което е перфектно.


Продукти: (за 2 порции): 2 филета от сьомга (Или друга риба), сол на вкус, любима подправка на вкус, сокът от един лимон, 1 с.л. зехтин

Зехтинът се загрява в тиган. Рибата се осолява със солта и подправката. Поставя се в загрятия тиган и когато се зачерви се обръща от другата страна. Малко преди да стане готова се залива с лимоновия сок. Оставя се още 1-2 минути и се сервира с гарнитура по избор.


Бързо, лесно и вкусно.

*Аз използвах една подправка, която мама има в шкафа си и много ми хареса като комбинация. Мисля да си взема за в Бг едно шишенце.





Вчера докато разчиствахме балкона и видяхме, че ябълките са тръгнали да се развалят и реших да измисля нещо с тях. Някакво сладкишче. Първо си мислех да е някакъв пай, после пък да направя галет. Обаче се сетих за новата ми книжка със сладкиши с кремове и плодове и като я разлистих намерих този чийзкейк. Стана много приятен. Само дето нямах този размер тавичка и блатът ми стана малко по-дебел, затова й ще ви дам размера на тавичката от рецептата, а не моята :D

Рецептата е от книжката "Obst- und Blechkuchen - Fruchtig, fein und vielseitig"
Моите промени са минимални, ще впиша рецептата така както съм я направила аз.

*Вместо немската извара "Кварк" можете да използвате рикота или българска извара и да добавите малко заквасена сметана и да пасирате ако желаете за гладкост и по-кремообразна консистенция.

Сладкишът е много приятен. И не е много тежък както е и при повечето плодови сладкиши.




Продукти: за блата: 200 г брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 1 щипка сол, 125 г краве масло, на стайна температура, 100 г кристална захар, 1 ванилия, 3 яйца
за крема: 4 големи ябълки, сокът от 1 лимон
500-600 г кварк (или друга извара), 2 яйца, щипка сол, 150 г краве масло, на стайна температура, 150-200 г кристална захар, 1 ванилия, 1 опаковка ванилов пудинг, кората от 1 портокал и 1 лимон
за глазиране: няколко с.л. желе от дюли (или друго)

Първо ще приготвим крема. Двата белтъка се разбиват на пяна с меки връхчета заедно със щипката сол.
Маслото за крема се разбива докато стане пухкаво със захарта. Добавят се един по един жълтъците. След това кварка, ванилията, корите от портокал и лимон и пудинга. Кремът и белтъците се прибират в хладилника.


Фурната се загрява на 180-190 градуса.

Ябълките се измиват, обелват, изчистват от семенницте и се режат на едри кубчета. Поливат се със сокът от лимона и се разбъркват добре за да не потъмнеят.


Маслото за тестото се разбива на пухкав крем със захарта. Добавят се едно по едно яйцата, ванилията. В купа се смесват брашното, солта и бакпулвера и се добавят към маслената смес. Ако стане твърде рядко тестото се добавя още малко брашно. Зависи от големината на яйцата. Тестото остава лепкаво, но не много рядко.

Разстила се върху тавичка с размери 30/40 см (както казах тук беше и моята грешка от която се получи по-дебел блат - моята беше 20-30 см). Отгоре се подреждат половината ябълки.

Към крема се прибавят разбитите белтъци и се обединяват внимателно докато белтъците се поемат напълно и сместа стане еднородна. Изсипва се върху ябълките и отгоре се подреждат останалите.



Пече се в предварително загрятата фурна за около 50 минути след което още горещ се намазва с желето и се допича за още 5 минути. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника.

Да ви е сладко! :) Снимките ми не са много хубави, но днес беше малко мрачно през повечето време.







Това е нещо, което опитах за първи път още преди доста години когато за първи път идвах в Германия. Много ми беше вкусно. Става бързо и лесно и се приготвя от лещена яхнийка, която ви е останала от предния ден, а на следващия ден не ви се яде вече в този вид (всъщност изобщо не е задължително да е така, може да си се приготви лещата и специално за ястието, но по този начин с едно готвене и едно полу-готвене ( :D ) се сдобивате с две яденета. Няма да поствам рецептата с точни грамажи, но вие ще си прецените според останалата леща (или тази, която ще сготвите специално) колко шпецле да сварите според порциите, които желаете.

Вчера правих яхния от леща. Беше постна. А днес направихме тази вкусотия, която аз за жалост вече не мога да консумирам, защото на този етап са ми забранени всички варива.


Нуждаете се от сготвена леща. Сварявате шпецле според указанията в подсолена вода. Вече и у нас може да се намери винаги шпецле в Лидл. Преди се намираше само в баварската седмица, но отдавна забелязах, че са го оставили като постоянен продукт. Който не е опитвал - намира се при макаронените изделия.
Докато се варят слагате вътре при тях и няколко малки наденички/кренвиршчета. Гледайте да са качествени, защото иначе след варенето ще станат на каша и няма и да са вкусни.

Сервира се като се сипва малко шпецле, отгоре се залива с гъстата леща и се поставят нарязаните кренвирши.

Ако решите да си правите лещата специално за ястието можете да си сложите кренвиршчетата да се готвят в нея.

Ами това е! Лесно и много вкусно. Може да не ви изглежда много привлекателно като идея, но вярвайте ми... изключително вкусно е.
Аз днес дъвках само шпецле с кашкавал и преглъщах гладно гладно като гледах лещата :D Но това е положението, понякога нямаш избор и трябва да пазиш диета :D

Да ви е сладко!




Днес ходихме до една ферма тук, близо до Вайблинген. Аз съм малко по-добре вече и отидох с мама и Пасхалис. Взехме си хубави яйца, прясно мляко, кисело мляко за да си подквасим. И се порадвах на едни мънички теленца - сладурчета :) Облизаха ми и двете ръце аххаха. Беше освежаващо за мен, защото в последните няколко дни излизах само веднъж до лекарския кабинет. А и днес времето е чудесно.

Споделям малко снимки от там.