Пирог с кайма



Продукти:

за тестото: 1 кубче мая, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 лъжичка сол, 1 лъжичка захар, 1/2 ч.ч. олио

за плънката: 200-300 г кайма, 200 г сварен грах, 300 г сладка царевица от консерва, 1 голям домат нарязан на кубчета, 1 зелена пиперка нарязана на дребно, 1 глава лук нарязан на дребно, 4-5 скилидки чесън нарязани на дребно/може и счукани в хаванче/, 1 ч.л. червен пипер, 100 г топено сирене, 4 яйца

жълтък за намазване.

Тестото се замесва и се оставя половин час да втаса. След това се размесва повторни и се разделя на две части като едната трябва да е 2 пъти по голяма от другата.

Докато тестото втасва е най добре да се приготви плънката. Загрява се малко масло в дълбок тиган и се запържват лука и чесъна, прибавя се каймата. След като вече се е позапържила леко се прибавят грахта, царевицата, нарязаната пиперка и домата. Задушава се още известно време и се сваля от котлона. прибавят се солта и червения пипер. След като сместа е вече поизстинала се добавят 4-те яйца (от едното се отделя 1 жълтък за намазване отгоре) и топеното сирене на малки парченца.

Голямата част от тестото се разточва и се слага в тавичка така че да стърчат краищата навън. Разточва се и малката част. от нея се изрязват ленти. Сместта се изсипва в тавата редят се лентите на решетка и се завиват краищата от голямото тесто навътре.

Отгоре се маже с разбитият жълтък и се пече до зачервяване.

0 comments:

Публикуване на коментар