Плодова пита



Рецептата я прочетох в списание Кулинарен журнал (бр. 8/2011 - стр. 33). Автор е Радослава Неделчева. В оригинал е с ягоди, но тогава разполагах само с нектарини и малини и затова я направих така. Стана много вкусно, свежо и леко сладкишче и го препоръчвам горещо.

Продукти: 150 г масло, 6 белтъка и 3 жълтъка, 100 г пудра захар, сока и настърганата кора от 1 лимон, 100 г брашно, 125 г кристална захар, 500 г нектарини (нарязани на дребни кубчета) и малини

Маслото се разбива с миксера и към него се прибавят 3 жълтъка, пудрата захар, лимоновия сок, коричките, и брашното. Тестото се изсипва в намаслена форма и се запича докато се зачерви. През това време се сварява гъст сироп от кристалната захар и 1/2 ч.ч. вода и се оставя леко да се охлади. Белтъците се разбиват на гъст сняг като постепенно им се добавя захарния сироп.
Блатът се изважда от фурната, към белтъчената смес се добавят плодовете и се изсипва отгоре. Запича се докато порозовее.

Сладкиша се нарязва още топъл.




1 коментар:

  1. Плодовата пита изглежда много вкусна.
    Поздравления за красивото ястие.

    ОтговорИзтриване