Домашна секана ( Domácí sekaná )


Току що я излапахме тази секана за вечеря. Много ни хареса! РЕцептата видях при Ева Тонева, но намалих продуктите наполовина, че сме само трима човека и да не остане и за утре защото сме на боб. :)
Ева пише, че това е традиционно чешко ястие. На мен много ми напомни като продукти на руло Стефани, но е много по-вкусно. Щом аз изядох по-голямата част от "голямото кюфте"... личи си ахаха :)

Продукти: 500 г мляно месо (смес), 100 г бекон, 1 глава лук, нарязан на ситно, 2 скилидки чесън, настъргани, 1 филия стар хляб, 50 мл прясно мляко, 1 и 1/2 ч.л. прясна мащерка, 1 ч.л. риган, 1 и 1/2 ч.л. горчица, сол и черен пипер на вкус
за глазурата: 1 и 1/2 ч.л. горчица, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. бира

+ малко бира за поливане


Бекона се нарязва на дребно и се запържва леко в зехтин, добавят му се лука и чесъна и се оставя на слаб котлон докато омекне.

Хлябът се накисва в млякото и се отцежда. Всички продукти се смесват и се омесва добре.

Фурната се загрява на 180 градуса. През това време се приготвя глазурата като всички продукти се смесват. С навлажнени ръце се оформя месото на яйце и се заглажда добре. Слага се в тавичка с предварително постлана хартия за печене. Намазва се с глазурата и се полива с биричка. Пече се около час на 180 градуса. Аз сервирах с картофено пюре и салата от домати и краставици.


0 comments:

Публикуване на коментар