Памучни кифлички със сирене


Това са най-невероятните кифлички и най-невероятното тесто, което съм опитвала. Признавам си, че в началото подходих малко невярващо, че ще се получи нещо заради съотношението на пропорциите. Течните ми се сториха страшно много, както и захарта. Обачеееееее... те станаха толкова меки, памучни, великолепни, че не мога да опиша колко ни харесаха вкъщи.

Половинката ми каза, че иска само с това тесто да правя кифличките.

Тестото е за небезизвестната Памук погача. Самата погача не съм правила, но и нея ще направя. Миналата есен мама като си беше в България я направи веднъж и ми хареса колко е пухкавичка. Но така и не я направих след това.

Тестото ми беше много като количество и втората топка я оставих за тази вечер. Мисля да направя кренвиршки.
Идеята за тези прекрасни кифлички, както и за кренвиршките днес видях при Зиче.

Продукти: 1 ч.ч.* топло прясно мляко, 1 ч.ч. топла вода, 1 ч.ч. олио, 5 с.л. кафява захар, 1 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая, около 1 кг брашно
за пълнежа: сирене и белтък (сместа трябва да е гъста)
жълтък разреден с 1 с.л. айрян за намазване и семена за поръсване.

Маята и една супена лъжица захар се разтварят в топлата вода и се оставя за няколко минути да се активира, да удвои обема си. Отмерват се 3 ч.ч. брашно и се пресяват в купа. Прави се кладенче и се изсипват маяната смес, млякото, олиото, захарта и солта и се размесва добре. Тестото се изважда на плот и се доразмесва с останалото брашно. Тестото трябва да е хубаво, меко и еластично.

Разделя се на две части. Едната топка може да отделите в хладилник за другия ден. Аз лично така направих защото сме трима души вкъщи сега и не исках да остават кифлички и да изсъхват. Предпочетох да го оставя за днес и да изпека пресни кифлички. Следващият път определено ще замеся половин доза ако ги правя само за нас.

Другата топка се разточва на голяма и сравнително тънка кора, която се разделя на триъгълници. За едната кора използвах един белтък и добавих толкова сирене, че да стане гъстичка смес. Слага се по малко в средата на широката част на триъгълниците и се завиват на кифлички. Подреждат се в тавичка върху пекарска хартия.


Кифличките се оставят да втасат. Може да ускорите процеса като ги сложите във фурната на 50 градуса, покрити с кърпа. На моите кифлички им отне около 50 минути да удвоят обема си. Намазват се с жълтъка разбит с 1 с.л. айрян (може и прясно мляко. Аз просто имах направен айрян) и се поръсват със семена.


Пекат се в предварително загрята на 180-200 фурна докато се изпекат добре и придобият приятен златисто кафяв цвят. Около 30-40 минути се пекат.

Ние ги хапнахме с гъст и вкусен айрян. Чудесни са както за закуска, така и за вечеря или за пикник, за плажа дори.


Утре вероятно ще направя отделен пост за кренвиршките, които ще изпека довечера с останалата топка тесто.






* Чаената чаша, която използвам е с вместимост 250 мл

0 comments:

Публикуване на коментар