Портокалопита - Портокалова сладка баница


Или просто казано "портокалопита" или "пацавуропита". Преди доста време писах за една такава сладка сиропирана млечна баница - тук. Тогава мама ми каза рецептата за нея. Този път ще ви споделя един мързелив начин да направите такава баница. Общо взето бъркаш, печеш, сиропираш и ядеш 😂😂😂😂😂😂😂

Името на този вид "пити" означава нещо като парцалива баница, идва от думата "пацавура", което означава точно парцал, който се използва з чистене, "разръфан" парцал (стирка по нашенски 😁). Вероятно заради начина по който се прави, така набързо, с надиплените кори за баница, са я кръстили така.
Това няма значение, защото е много сочна и вкусна, а както виждате и много красива. Тази особено е много слънчева. Продуктите са много достъпни и няма нужда от някаква предварителна подготовка или нещо по-специално.
Рецептата е адаптирана от тук.




Продукти:малко повече от половин пакет кори за баница - около 300-350 г

за крема: 1/2 ч.ч. олио, 3 яйца, 1/2 ч.ч. захар, 300 г цедено кисело мляко (всъщност може да използвате и обикновено, аз просто имах само цедено в момента), кората от 2-3 портокала, 1 пак бакпулвер, ванилия

за сиропа: 2.5 ч.ч. прясно изстискан сок от портокал (или  вода, или смес от двете)
1/5-2 ч.ч. захар




От корите за баница се отделят 2, които се оставят загърнати в пакета за да не изсъхват. Другите се изкарват навън и се оставят около половин час за да изсъхнат и да станат трошливи.

Включва се фурната на 180. Тавичка (при мен 20 на 35) се намазва с олио и се покрива с двете отделени кори.

В купа се разбиват захарта с яйцата на гъст крем, добавя се олиото, портокаловата кора , киселото мляко и бакпулвера.
Изсушените кори се начупват с ръце вътре в сместа с млякото и яйцата. Обърква се добре и се изсипва в тавичката. Отгоре може да се подредят нарязани филийки портокал.

Пече се около час или докато стане приятно карамелено кафеникаво на цвят.

Докато се пече сладкиша се сварява сиропа от сока и захарта.

Сладкиша се полива с горещия сироп и се оставя да го поеме и да изстине.











2 коментара: