Кокосов пудинг с тапиока, малини и още нещо



Първи пост за месец Юни и честит празник на всички дечица и дечица по душа :) 


💖💖💖💖💖

Брашно от тапиока ползвам отдавна за сгъстяване на ядене и за разни други нещица, но не бях използвала перли. А ги имам от доста месеци. Получава се много интересна консистенция, перличките са мекички и се "пукат" между зъбите. На мен лично ми допадна, но мисля, че не би се харесало на всеки. Малко е по-особено.
Хубавото е, че тапиоката е без глутен и може да е една чудесна алтернатива на пшеничните нишестета.

Аз мисля да експериментирам с останалите перли, които имам.
Рецептата е адаптирана от тук. При Ина прочетох, че тапиоката не бива да се консумира от хора с непоносимост към латекс и също, че перлите трябва да се сварят много добре, до пълна прозрачност.

Към нейната рецепта добавих само една "тайна" съставка - прах от червено цвекло. Преди време си поръчах два вида дехидратирани плодове и един пакет прах от червено цвекло. В сайта имаше прах и от малини, ягоди, сини боровинки... Според мен дават доста приятна нотка на някои рецепти... добавени към смутита, овесени ядки и пр.

Този пудинг може да приготвите и за пикник като го сложите в подходящи съдове - примерно бурканчета с капачки.


Продукти: 800 мл кокосово мляко (или 400 кокосово и 400 мл животинска сметана), ванилия, 1/2 ч.ч. кафява захар, 200 г малини, 1/3 ч.ч. перли тапиока, 1 равна с.л. червено цвекло на прах.

Тапиоката се накисва за поне 2 часа във вода. Водата трябва да я покрива напълно и да е 2-3 пръста над нея. След това водата се изхвърля.

В тенджера се поставят кокосовото мляко, захарта, ванилията и перлите. Добре е да се бърка постоянно за да не загори пудинга и да се залепят перлите за дъното на тенджерката. Вари се на умерен огън докато перличките станат напълно прозрачни.

Малините се минават през блендер/чопър и след това се претриват през цедка за да се отстранят семенцата. У дома май вече всички трябва да избягваме семенцата.

Аз разделих сместа на две и към едната добавих малиновото пюре и цвеклото на прах, а другата част си оставих кокосово-ванилова.

Разпределя се в чашки и се украсява с каквото разполагате или ви харесва. Аз имах едри люспи кокос.

Оставя се да се охлади добре.

Много го харесаха у дома. Много лек крем е, и не е много сладък. разбира се ако желаете може да добавите и повече захар за да ви е по-сладко. но на нас ни беше перфектно.


























0 comments:

Публикуване на коментар