Шоколадови трюфели с уиски


Това са най-лесните бонбони, които може да си представите. А в същото време са много ефектни, топят се в устата и са страхотна идея за подарък на близък човек. Моите направих точно за подарък на приятел и се радвам, че го зарадвах с тях. Винаги по празниците (специално коледните) съм предпочитала да подаря нещо направено от мен, нещо сладко, което да създаде приятно усещане у отсрещния човек.

Но стига приказки, да ви споделя и рецептата за да може и вие да зарадвате някого.

 Продуктите са елементарни и се намират по всяко време, единственото досадно е чакането на сместа да стегне.

 Искам да ви пожелая весело посрещане на празниците и благодаря, че сте с мен през годините. Здраве и много любов през новата година.




Продукти: 200 мл сметана, 300 г черен шоколад, 2-3 с.л. уиски, 2 с.л. разтопено кокосово масло

200 г черен шоколад за глазура (и/или качествено какао за овалване)

Сметаната се загрява, но не трябва да кипва. Към нея се добавя начупения на дребни парченца шоколад. Оставя се за 2-3 минутки и се разбърква докато сместа стане еднородна и гладка. Добавят се кокосовото масло и уискито и се разбърква добре. Тази шоколадова смес се оставя да изстине и след това се прибира в хладилника за поне 2 часа докато стегне добре.

Направих грешката да не сложа ръкавици и правейки бонбоните се омазах до ушите в шоколад :D Та ако не искате да се случва това с вас, сложете един чифт ръкавици за еднократна употреба. С лъжичка се гребва от сместа и се оформя на топченце. От моята смес излезнаха 25 бонбона. Сложих върху хартия за печене в плоска чиния и оставих за 15 минути във фризера. През това време се разтопява на ниска степен в микровълновата фурна или на водна баня останалия шоколад за глазурата.

Всеки бонбон се потапя в шоколадовата баня, изцежда се и се подрежда върху хартия за печене. Оставя се в хладилника за да стегне. След това бонбоните се съхраняват в хладилник в кутия.

*Могат да се сложат ядки в сместа, да се овалят бонбоните в сурово какао, в начупени ядки, кокосови стърготини...







2 коментара:

  1. Изключително сладки, разтапящи се в устата, изкушаващи малки дяволчета. Не съм яла по-вкусни бонбони. Възхитена съм

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми е драго, че са Ви харесали! Прекрасен и усмихнат ден!
    Поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване