Портокалови бонбони



Това са едни от най-любимите ми сладкишчета, които си вземам от сладкарничките в Гърция и тази година реших да си направя сама. Много са сочни и са просто перфектни за Коледа (и не само за Коледа разбира се, но ароматът на портокал ми е някак коледен). Освен това комбинацията от портокал и черен шоколад е просто перфектна.
И тази година правих различни видове сладки за подарък на приятелите ни и тези шоколадови портокали определено обраха овациите.



Приготвят се много лесно, почти като захаросаните портокалови корички.

Продукти: 2 средно големи портокала, 300 грама захар, 300 мл вода, 200 г качествен черен шоколад с над 50% съдържание на какао, 1 с.л. краве масло (може да се използва постен шоколад и примерно кокосово масло вместо краве маслото)



Портокалите се измиват много добре и се нарязват на филийки с дебелина около половин сантиметър или 7-8 мм. Слагат се в тенджерка с вода и се оставят да покипят 5-10 минути за да излезне горчилката. Изцеждат се от водата и се заделят настрани. От 300 г захар и 300 мл вода се прави сироп. След като кипне се слагат резените портокал и котлона се намалява. Трябва да кипи, но да е съвсем лекичко. Варят се около един час в сиропа и след това се отцеждат и подреждат върху хартия за печене. оставят се да поизсъхнат за 12-14 часа.

Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна и всеки портокалов резен се потапя и от двете страни в шоколада. Оставя се да се стегне върху хартия за печене. Може отгоре да се поръсят ядки, захарни пръчици или друга украса.

Аз увих всяко лакомство във фолио

0 comments:

Публикуване на коментар