Бананов кекс


Още един кекс с банани. Поредният.
Май най-приготвян кекс у дома е банановия. И за да не правя всеки път един и същ пробвам и други рецепти. Вкъщи винаги имаме банани, защото са ми любимите плодове и съответно доста често се сдобивам и с презрели (макар да ги купувам още зелени) и за да не ги изхвърлям правя кекс за едната баба за да има за закуска. Аз не съм много по кексовете. Само ги опитвам обикновено. Става много сочен, мек и ароматен. Цялата кухня се изпълва с прекрасни аромати докато се пече. Много ми харесва аромата на печен банан.

Рецептата видях тук. Предпочетох да е без глазурата от крема сирене.


Продукти: 1 голям презрял банан (количеството му пюриран трябва да е от 1/2 до 3/4 ч.ч.), 1 яйце, 4 с.л. краве масло (меко, на стайна температура) +малко за намазване на тавичката, 3/4 ч.ч. кристална захар, 50 мл заквасена сметана, ванилия, 110 г брашно, щипка сол, 1/4 ч.л. сода, 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка (моята е 20/25 см) се намазва с масло и се наръсва с брашно като излишното се изтупва.

Смесват се брашното, солта, содата, ванилията и бакпулвера. В отделна купа се разбиват яйцето със захарта, добавят се намачкания (пюриран) банан, маслото и сметаната. Двете смеси се обединяват и се разбърква добре докато стане еднородна смес.
Изсипва се в тавичката и се заглажда. Пече се около 40 минути или докато забодена клечка в средата излезне без залепнали трохички. След като изстине се наръсва с пудра захар.

*Ако ви е по-лесно може да смесите всички мокри съставки в блендер или чопър или пък на ръка.







0 comments:

Публикуване на коментар