Безглутенови оризови палачинки с ананас


Тези палачинки пробвах миналата седмица. Получиха се много приятни. Леко зърнеста, песъчлива структура. Най-вкусни са да се консумират топли. Аз ги гарнирах със сироп, който направих като сгъстих сока от ананасовия компот. От тази доза излизат 4-5 палачинки.

Палачинките могат да се консумират от хора със СРЧ (синдром на раздразненото черво), които не бива да консумират глутен и следват FODMAPs диетата. За подслаждане в случая препоръчвам кленов сироп или някакво сладко, но в малки количества. Не е за препоръчване да се консумира мед ако следвате FODMAP.

Снимките са доста ужасни, но нямам други. Правих ги късно вечерта и това са единствените що=годе читави снимки, които успях да отбера.


Продукти: 1/2 ч.ч. брашно от ориз, 1 бучка кафява захар, 1 ч.л. бакпулвер без глутен (можете да си купите от някой био магазин, на др Йоткер също не съдържа глутен), щипка сол, 1 яйце, 1/2 ч.ч. оризово мляко (може да използвате и друго ядково или краве/овче/козе), 1 с.л. олио, 1 консерва компот от ананас, масло за тигана

Всички продукти се смесват без ананаса и маслото. Сместа се оставя да престои около час.
Тиган за палачинки се намазва с малко масло и се загрява. Изсипва се малко от сместа за палачинки (моите бяха около 15 см в диаметър) и отгоре се подреждат парченца ананас (или 1 цяла шайба). Когато повърхността стане на балончета, палачинката се обръща и се пече докато стане златиста. През това време може да сварите сока от компота докато се сгъсти като карамелен сос. Но може да си ги подсладите и с каквото обичате. Кленов сироп, мед, пудра захар, сладко по избор.



0 comments:

Публикуване на коментар