Този сладкиш с диня е традиционен за Κυκλάδες (група от острови в центалната част на Егейско море) както и някои от Δωδεκάνησα (Додеканиса - групата на Дванадесетте острова, намиращи се в югоизточната част на Егейско море). Там освен тайната на този сладкиш може да се открие тайната на страхотното сладко от динени корички :) Ще публикувам и неговата рецепта по нататък. У дома го приготвяме от много години, общо взето откак се помня баба прави такова сладко и го използваме за сладкиши. Нооо да продължа с този динен пай :)
Продуктите които са ви нужни са:
1 средно голяма диня, половин килограм брашно, 3-4 супени лъжици захар, 50 г сусам, 3 супени лъжици мед.
изчистене динята от кората и семките. Нарежете на парчета и поставете в съд. намачкайте на каша с ръце. Оставете динята за около час като преди това изцедите сока (може да се използва за плодов коктейл или да се изпие на сокче :) )
Смесете динената каша с брашното, захарта и малко мед. Разстила се в намазнена тавичка, отгоре се залива с мед и сусама и се запича за около час на 200 градуса. След като се изпече се намазва с още мед отгоре. най-добре да се яде студен този сладкиш. Може да се сервира със сладоледена топка :)
Когато дойде сезона на дините ще покажа и снимка :)
0 comments:
Публикуване на коментар