Рецептата я знам от една приятелка, а тя от своята баба :)
за блатовете: 10 белтъка, една купичка смлени орехи /аз веднъж нямах орехи и я пробвах и с фъстъци, пак става хубава/, 1 чаша захар.
за крема: 10 жълтъка, 250 г краве масло, чаша пудра захар, 4-5 супени лъжици какао на прах.
за заливката един черен шоколад се разтапя с 50 г масло и 2-3 сл.л вода.
Първо разбивам крема. Жълтъците ги разбивам на средна скорост докато станат млечно жълти на цвят и увеличат обема си. добавям захарта и продължавам да разбивам добре, размекнатото масло и накрая какаото. кремът оставям да престои в хладилника докато леко стегне.
През това време разбивам белтъците на сняг, добавям захарта и бия докато стане твърд сняг. Добавям смлените орехи и разбърквам внимателно с дървена лъжица в една посока.
Сместа се разделя на 5 платки.
След като се опекат се мажат богато с крема една върху друга като последната се маже най обилно, намазва се и странично и се залива с шоколадовата глазура. Отгоре може да се украси със шоколадови цветя
*на тази снимка глазурата е с бял шоколад и сладкарска боя, и платките са 4, но е по тази рецепта. Бях ги направила по големи
0 comments:
Публикуване на коментар