Торта "Гараш"




Рецептата я знам от една приятелка, а тя от своята баба :) 

за блатовете: 10 белтъка, една купичка смлени орехи /аз веднъж нямах орехи и я пробвах и с фъстъци, пак става хубава/, 1 чаша захар. 


за крема: 10 жълтъка, 250 г краве масло, чаша пудра захар, 4-5 супени лъжици какао на прах. 

за заливката един черен шоколад се разтапя с 50 г масло и 2-3 сл.л вода. 

Първо разбивам крема. Жълтъците ги разбивам на средна скорост докато станат млечно жълти на цвят и увеличат обема си. добавям захарта и продължавам да разбивам добре, размекнатото масло и накрая какаото. кремът оставям да престои в хладилника докато леко стегне. 

През това време разбивам белтъците на сняг, добавям захарта и бия докато стане твърд сняг. Добавям смлените орехи и разбърквам внимателно с дървена лъжица в една посока. 

Сместа се разделя на 5 платки. 

След като се опекат се мажат богато с крема една върху друга като последната се маже най обилно, намазва се и странично и се залива с шоколадовата глазура. Отгоре може да се украси със шоколадови цветя  

*на тази снимка глазурата е с бял шоколад и сладкарска боя, и платките са 4, но е по тази рецепта. Бях ги направила по големи 

0 comments:

Публикуване на коментар