Тортата на баба


От дете я обичам страшно много. Карах баба да я прави за всеки празник. Съвсем простичка и евтина тортичка, но много вкусна и лека. 

Продукти:

2 пакета бисквити по избор (баба я прави с обикновени бисквити, аз днес взех чаени с карамел, понеже не бях виждала такива и да ги пробвам), 1 кофичка заквасена сметана (от големите) и 1 кофичка кисело мляко (баба я прави и само с кисело мляко), малко захар на вкус, 1 компот по избор (аз днес избрах компот от сини сливи), 1 бурканче сладко от динени кори, 6 пак. желатин.

4 от пакетчетата желатин се накисват в една чашка и като набъбне се разтапя на водна баня. Докато леко застине в купа се натрошават на едро бисквитите, прибавят се млякото и сметаната, захар на вкус и сладкото от динени корички, прибавя се и вече позастиналия желатин и се разбърква добре. Тази смес се изсипва в тавичка или тортена форма и се оставя да стегне леко в хладилник. 

Останалите 2 пакетчета желатин се заливат с чашка вода. Оставя се да набъбне. И се разтваря на водна баня отново. Плодовете от компота се подреждат върху бисквитено млечната смес. Сока от компота се смесва с разтворения желатин и се изсипва върху плодовете. И ето тортата е почти готова :) оставя се в хладилника да стегне и след няколко часа е готова. 

0 comments:

Публикуване на коментар