Руски картофен хляб




Много обичам хляб във всякакъв вид. Тази рецепта я видях в сайта на списание Меню още преди празниците и си я набелязах за проба. Днес правих винен кебап и реших да направя малко повече картофено пюре и да омеся най сетне този хляб. Много ми хареса.

Продукти: 350 г пълнозърнесто брашно, 120 г брашно (в оригиналната рецепта са обратно, аз реших да си употребя цялото останало пълнозърнесто затова сложих 350 от него и 120 бяло), 250 г картофено пюре, 1 пакетче суха мая (7г), 1 с.л. настърган ементал, 2 ч.л. сол, 2 с.л. олио

пълнозърнесто брашно за поръска

Брашната се смесват заедно със солта, настърганото сирене и маята, добавя се олиото (в оригинал е масло, но вече бях сложила последното в картофеното пюре и затова замених с олио), картофеното пюре и 150 мл от водата в която са се варили картофите. Омесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса за един час. След това се премесва още веднъж, оформя се във формата на елипса и се наръсва с пълнозърнесто брашно. Оставя се да почине още половин час. След това се прорязва с остър нож на баклавички и се пече в загрята на 200 градуса фурна за 30-40 минути.

Източник

0 comments:

Публикуване на коментар