Козуначени кифли с канела и орехи


Тестото което използвах за кифлите е това.

Продукти: 5 яйца + 1 жълтък, 250 мл прясно мляко, 250 г захар (може да се сложи малко повече, но да не се прекалява защото може да попречи на втасването, примерно още 2-3 с.л. захар ако обичате по сладко), 250 г масло (или мас - може и смес половината мас, половината масло), 2 с.л. настъргана портокалова и лимонова кора, ванилия, 1 ч.л. махпели, 1 кубче мая, брашно колкото поеме - (малко повече от килограм)
1 белтък за намазване и захар за поръсване

Маята се разтваря в малко топло мляко, добавя се малко брашно, 1 лъжица захар - гъстотата трябва да е като малко по-гъста боза. Оставя се настрани за да бухне (трябва да удвои обема си). Млякото се кипва със захарта докато се разтвори напълно. Моята прабаба е казала на баба едно време като я е учила да меси козунак, че сместа трябва да синее. Тази година баба го каза на мен. За първи път месих абсолютно сама козунак. Предните години просто й помагах. Млечната смес се отделя настрани да се охлади леко. не трябва да е гореща за да не се пресече маята.
Маслото се разтопява.
В брашното се прави кладенче, чукват се яйцата, добавя се шупналата мая, млякото със захарта, подправките и се омесва тесто. не трябва да е много меко, но и не трябва да е много твърдо. като се разреже леко с нож трябва да има шупли.
Премества се в намаслена купа и се доизмесва с част от маслото. Тук ми е много трудно да обясня с думи как точно се омесва. От ъглите се прибират краищата към средата и се сгъва като портмоненце докато поеме няколко лъжици от маслото, после се добавя пак и така докато се измеси с почти цялото масло. Свива се на топчица и се обръща на обратно. Помещението в което ще втасва трябва да е топло.
След като втаса се премесва още веднъж и се оставя да втаса повторно.

Пълнеж: 150-200 г натрошени печени орехи, 2-3 ч.л. канела, 10 с.л. кафява захар - продуктите се смесват

1 кутия локум

Тестото се разделя на топки. Всяка от тях се разточва на кръгла кора и се реже на триъгълници. разпределя се от пълнежа и се навиват на кифлички. Оставят се да втасат малко и след това се намазват с разбит белтък. Поръсват се със същата смес от пълнежа и се пекат до зачервяване. В половината кифли сложих и по едно парче локум.

Нямам хубава снимка на кифлите защото ги правих късно вечерта, а фотоапарата ми не снима добре вечер. Много са вкусни.

3 коментара:

  1. Благодаря ти! Бяха специална поръчка от шефа на половинката ми :) Направо онемях като разбрах, че са ги омели за отрицателно време. Радвам се, че и на тях им харесаха.

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусни и толкова красиво си ги завила - страхотни просто! Записвам си рецептата, защото вкъщи много се тачат всякакви форми на кифлички :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Габи! Те бяха нещо като предизвикателство за мен. Колегите на половинката ми страшно се влюбиха в подобни кифли които си купуваха от Бургас. Обаче някак не върви да ходиш от Варна до Бургас за едни кифли и имах задачата да ги разгадая и да им направя. Всъщност реших да се доверя на козуначеното тесто което ползваме от години, а с пълнежа пък беше на усещане. изядох 2 кифли от тези купените и това ми дойде на ум като пълнеж. И реших да разнообразя половината и с по едно парче меден локум с орехи. И така :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване