Сиромашка пита с маслини

Тази прекрасна рецепта открих доста отдавна и си я бях правила само в оригинал с шарената сол. Невероятна! Както и всичко в блога на Ева Тонева!




През част от Коледните пости бях доста болна и нямах много желание за готвене защото нямах сили и доста пъти просто замесвах една такава пита и си хапвахме чудно.

Продукти: 1 пакетче суха мая или половин кубче прясна, малко повече от 1/2 кг брашно, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 80 мл зехтин, 350 мл топла вода
За наръсване отвътре - 100-150 г маслини нарязани на филийки, малко зехтин и шарена сол

Маята и захарта се разтварят в малко от топлата вода, покриват се за десетина минути докато удвои обема си. Замесва се тесто от втасалата мая, топлата вода и солта. Постепенно се започва омесването със зехтина докато тестото го поеме напълно. оформя се на топка и се оставя в намаслена купа да втася.

След като втаса тестото се разточва на правоъгълна кора. Намазва се със зехтин и се наръсва богато с шарена сол и нарязаните маслини. Завива се на руло по дългата част, а рулото се връзва на възел като се подпъхват краищата му. Поставя се в тава покрита с пекарска хартия и се оставя за половин час да втаса. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

Докато е топла се намазва със зехтин и шарена сол.





Изключително вкусна питка! Почти цялата я омитахме на едно ядене :)



0 comments:

Публикуване на коментар