Желе от дюли


Цялото слънце събрано в бурканче :) Така определям аз вида на това невероятно ароматно и вкусно желе. За първи път го опитах не толкова отдавна. Преди няколко години си купих няколко бурканчета домашни сладка от една баба в Копривщица. Сред тях имаше желе от дюли. Беше малко бурканче, от бебешко пюре та много бързо си замина. Желето от дюли е най-добрия приятел на палачинките да ви кажа!

Миналата седмица на баба й дали няколко дюли и ми ги даде защото нямало какво да ги прави. И така... веднага се сетих за това желе отпреди няколко години и реших да опитам. Не съм мерила колко тежат дюлите защото все още нямам кантарче. Трябва най-накрая да си взема едно, че така ми е много трудно. Хайде за сладко как да е, но за сладкишите си трябват точни мерки.

По принцип за да не хабя плодовете трябваше да използвам плода за някакво сладко или мармалад, а обелките и семенниците за желето, но нямах време и ги използвах целите.

Опитайте да си направите това прекрасно желе и няма да сбъркате. Ако искате съчетайте правенето на сладко и желе за да не похабявате като мен хубавия плод. За мен това е най-ароматното желе, което може да съществува. По-ароматно от него не съм хапвала, а съм яла от какво ли не.


Продукти: 5 големи дюли, захар, вода, 1/4 до 1/2 ч.л. лимонтузу

Дюлите се измиват и се нарязват на кубчета. Поставят се в тенджера и се заливат с вода така, че да ги покрие напълно. Така се варят около половин час. Сокът се прецежда и се връща в тенджерка като се измерва преди това. На 500 мл сок се слагат 200-250 г захар. Вари се на умерен огън до сгъстяване. Процедира се по познатия начин за всички сладка като се капне капчица върху чиния не трябва да се разлива. Добавя се лимонтузуто и се разбърква още минутка. Насипва се в сухи бурканчета, затварят се капачките и се обръща с капачката надолу за 15-20 минути.

От това количество ми излезнаха 3 малки бурканчета и половин за консумация сега :)

Много е лесно. И наистина си заслужава.

* Може да си направите сироп от дюли по този начин като варите сока със захарта около 15 минути защото при повече ще стане на желе. Четох, че е много полезен.
* Също може да си направите и желе от ябълки и дюли смес по същия начин.
*Може и да се добавят някакви любими аромати, но според мен са излишни тъй като самите дюли са достатъчно ароматни.






4 коментара:

  1. Любимото желе от моето детство! Баба го правеше от обелките на дюлите и от семенните кутийки, добавяше обелки и семенни кутийки и от ябълки. Ставаше едно такова нежно розово, като бонбон, ароматно и уханно...! И до ден днешен бленувам за нейното желе, а твоята публикация ме върна в най-свидните години от детството ми! Прекрасна рецепта! Който не е опитвал желе от дюли, от сърце му препоръчвам да опита!
    Поздрави, Валя!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е чудесно! Като дете не си спомням дали баба не е правила такова желе, сякаш не е. Иначе щях да си спомня. А първият ми спомен е точно от желето, което си купих от една дребничка баба в Копривщица.
    От баба обаче си спомням сиропа от бъз (от цветчетата), който ми правеше като малка. Всяка година се каня да направя от него и все не успявам да си намеря бъз. Но догодина съм си го поставила вече като задача.
    А това желе наистина си заслужава да се опита. И съм сигурна, че ще се хареса на почти всички.
    Дори днес мисля да го вложа в една рецепта. Майка ми има рожден ден утре и въпреки, че живее на над 2000 километра от мен аз винаги правя сладкиш за празниците й за да ги отпразнуваме и да се почерпим 'заедно". Харесах си един шоколадов тарт с круши от една книга, която брат ми ми подари и вместо десертно желе с желатин ще сложа върху крушите желе от дюли <3 Предполагам, че ще стане чудесно :)
    Хубави почивни дни :)
    Поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чакам да покажеш тарта за празника на твоята майчица, Галя! Да ти е жива и здрава тя, а тартът сигурно ще е голямо изкушение.
      Поздрави, Валя!

      Изтриване
  3. Благодаря ти много, Валя! Живи и здрави да сме всички!
    А тартът сигурно ще го покажа чак другата седмица защото от утре ми предстои ходене по мъките - лекари, евентуално и болница дори и няма да пиша нищо скоро.
    Слънчев ден от мен!
    Поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване