Сладкиш с компот от кайсии


В тавичката/формата в която ще печете сладкиша карамелизирайте 1 чаша захар. През това време забъркайте сместа за сладкиша. 5 яйца, чаена чаша захар и 250 г брашно, 1 пак. бакпулвер се разбиват хубаво така че да се получи хомогенна смес. Може да сложите и някаква есенция по избор. 

След като захарта се е карамелизирала, се разтапя половин пакетче масло и се изсипва върху карамела. След това се подреждат отгоре кайсии, които са обелени с отвора нагоре. Изсипва се сместа и се пече до зачервяване. 

След това веднага се обръща в подходяща чиния и се полива със сока от компота  

*Може да се сложат някакви ядки в сместа, както и да не се слага захар да се карамелизира, а да си е само с плодовете от компота. На снимката е с карамел.

2 коментара:

  1. Ееееее, тази рецепта ме разби. Още като малка, когато забърквах разни неща от тефтера на майка ми, съм патила с нея.

    Правила съм я няколко пъти, майка ми също е правила опити, докато с нея не се съгласихме, че рецептата за блата в нейния тефтер е объркана. Блатът не ставаше добре, беше ужасно твърд. о.О Наскоро си мислех да я хвана и да я модифицирам малко, така че да се получи нещо ядливо поне.

    И сега с голяма изненада виждам, че даваш същата, но работеща такава! :)) Не помня начина за приготвяне на блата, помня само, че имаше над 6 яйца... Но карамелизираните кайсии са същите. Когато си отида в Стара Загора, ще сравня твоята рецепта с нейната. :)

    Благодаря, при първа възможност ще направя сладкиша (след като изядем този във фурната и ни се прияде нов)!

    ОтговорИзтриване
  2. Дано ти хареса :) Ние този сладкиш го правим от години. Даже се чудя дали я няма някъде из маминия тефтер, май от там я бях видяла.

    ОтговорИзтриване