Боб с ориз


Днес ще ви представя едно от най-любимите ястия на моя любим. Това ястие го знам от баба му, преди да се запозная с нея той ми беше разказвал за боба с ориз, но честно казано не можех да си представя "що за ястие е това". Даже си мислих, че няма и да ми хареса. Това обаче изобщо не се оказа така. Страшно много ми хареса и има защо да му е любимо на мъжа ми.
За Димитровден когато празнува имения си ден бях намислила да направя някакви глезотийки, някакви сладкишчета, засукани неща, НО той си пожела това простичко ястие. Естествено нямаше как да не изпълня желанието му, а и за него имаше и малко екстрички. Когато не го ядем за пости той много обича да си го хапва с луканка. И така на 26-ти нарязах и една вкусничка луканка и всички бяхме много щастливи макар и с толкова скромно ястие на трапезата.
Мислех още на 26-ти да напиша рецептата, но не ми остана време. И така, ето как я приготвям


Продукти: 1 и 1/2 ч.ч. боб, 2/3 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 50 мл олио, сол на вкус

Бобът се накисва за няколко часа. Най-добре за цялата нощ. Измива се и се налива вода в тенджерата. Щом кипне се изсипва водата, налива се нова колкото малко да покрие боба, добавя се нарязаната на дребно 1 глава лук и се вари до почти пълна готовност. Прибавя се ориза и се наливат около 2 и 1/2 ч.ч. вода. Вари се докато ориза омекне и поеме цялата вода. Ако има нужда може да се налее още малко вода. Това зависи от това колко е била водата при вече сварения боб.
След като ориза и боба са добре сварени се осоляват. В тиган се загрява олиото и след това врящо се добавя към боба с ориз и се разбърква много добре. Оставя се за малко да почине и се сипва топъл. Може да се поръси с магданоз, с черен пипер или защо пък не и с някое кюфтенце или луканка ако не постите в момента :)

Моят ориз е по-разварен защото у дома така го предпочитат.

Няма много вид на най-апетитното ястие, но ви уверявам, че е много вкусно. Някак като се прибави накрая това олио става едно такова ароматнооо.



* чаените чаши, които използвам са с вместимост 250 мл

0 comments:

Публикуване на коментар