Постни солени палачинки


Днес искам да ви представя едни невероятни палачинки. Предварително се извинявам за ужасните снимки, но тогава когато ги правих беше изключително мрачно, не беше спирало да вали няколко дни и нищо не се получи. Но пък рецептата си заслужава. Брат ми много им се зарадва и ме помоли пак да му направя и тогава ще направя нови снимки и ще заменя старите и грозни.
Палачинките са със солен пълнеж, заляти с постен сос бешамел и запечени.
Ако искате да не са съвсем постни бихте могли върху бешамела да настържете някакво жълто сирене или кашкавал или пък моцарела.


Продукти: за палачинките: 500 мл соево мляко - натурално и неподсладено, половин пакетче бакпулвер (5 г), 1/2 ч.л. сол, 1-2 с.л. зехтин, брашно колкото сместа да стане с гъстота на боза
за соса бешамел: 500 мл соево мляко - натурално и неподсладено, 2 и 1/2 с.л. брашно, 60 мл зехтин, сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
за пълнежа: 500 г кралски печурки, 2 глави коромид лук, 2 шепи замразен или пресен грах, 1 голям домат - настърган, сол на вкус, зехтин, черен пипер, червен пипер

Смесват се съставките за палачинките и сместа се оставя за 15-20 минути да отпочине.

През това време се нарязват лука и гъбите на дребно. Загрява се малко зехтин и гъбите и лука се готвят докато станат златисто кафяви на цвят. Добавя се и граха и се готви докато омекне. Добавя се настъргания домат, солта, червения и черния пипер. Сместа се оставя настрани да поизстине докато приготвяме палачинките.

Загрява се тиган и се намазва с малко зехтин. Изсипва се от сместа за палачинки и се пече от двете страни до готовност. Така се процедира и с останалите палачинки.

В касерола се загрява зехтина за соса. Изсипва се брашното и се запържва докато замирише приятно. Внимавайте да не го прегорите. Прибавя се соевото мляко и се бърка докато добие гъстотата, която желаете. Добавя се солта, черния пипер и индийското орехче.

В тавичка се постила хартия за печене (поне аз така процедирам, може и без нея). Сместа се разпределя за толкова палачинки колкото сте направили. Слага се от сместа в средата на палачинката и се навива на рулце. Подреждат се едно до друго и се заливат със соса бешамел.

Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна докато станат златисти отгоре.

*Ако няма да ги правите за постите може да направите бешамела с мляко и масло и да добавите и разни сирена към пълнежа.

От тези продукти аз направих 4 порции с по 2 палачинки на човек.

0 comments:

Публикуване на коментар