Галет със сини сливи


Перфектен е този галет! В четвъртък вечерта го правих за първи път за едни приятели при, които ходихме на гости. А вчера сутринта го направих и за нас. Много им се хареса и на тях. Мисля, че е перфектното съчетание между хрупкав блат и киселички плодове. Вчера бях на въглехидратен ден от диетата ми и малко попрекалих с него и изядох 3 парчета :D
Използвах вместо канела една смес от подправки за лебкухен. Не можах да си намеря пликчето с канелата, явно съм го забутала някъде след последното използване. С тях също стана приятно. Добре се комбинираха. Препоръчвам ви го много горещо! Все още тук таме по пазарите се намират сини сливи, затова не се колебайте и запретвайте ръкави.
Аз само съжалявам, че не го опитах още щом го видях при Ина лятото.
Източник: тук


Продукти: за масленото тесто: 100 г студено масло (нарязано на парченца), 1 и 1/4 ч.ч. брашно, 2 с.л. кафява захар, 1 ванилия, щипка сол, 3-4 с.л. студена вода
за пълнежа: 10-12 добре узрели сини сливи (изчистени и нарязани на филийки - аз ги рязах на половинки и всяка половинка на още 3 парченца), 8 с.л. кафява захар, 1 равна с.л. брашно, 2 равни с.л. пшеничен грис, канела (или в моя случай смес от подправки за лебкухен)

за отгоре: 1 с.л. заквасена сметана за намазване на тестото и 2 с.л. кафява захар



Брашното се смесва със захарта, солта и ванилията и се претрива с маслото докато стане на трохи. След това се замесва нелепнещо тесто с водата като се добавя по една лъжица докато го поеме цялото. Получава се хубаво маслено тесто, което не лепне. Увива се в свежо фолио и се оставя в хладилника за поне 1 час.

Разточва се на кора с дебелина около 3 мм върху хартия за печене. Малко по-трудно става защото тестото след като се извади от хладилника е малко твърдо, но като се действа внимателно и с търпение всичко се получава.

Смесват се 4 с.л. от захарта, брашното и гриса и се посипват в диаметър около 20 см върху кората. Отстрани трябва да останат около 5-6 см борд.
Отгоре се нареждат сливите и се поръсват с останалата захар - 4 с.л. и с канелата (или подправката за лебкухен). Внимателно се загъват крайчетата навътре към пълнежа така, че да покрие част от него. Частта с тестото се намазва със заквасена сметана и се поръсва със захарта. Хартията заедно с галета се прехвърля върху тава и се пече около 40 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса.

Сервира се по избор топъл или студен.



0 comments:

Публикуване на коментар