Бисквитена торта с маскарпоне


Божествената бисквитена торта на Пепи е това, която отлагам от известно време. Вчера най-накрая я направих. Оставих я да престои цяла нощ в хладилника. У дома не са чак такива фенове на сладкото затова и тортата оцеля без проблем. Някак успяваме да не нападнем всичко още веднага. Тортата е невероятно вкусна, кремът е изключителен. Толкова ми хареса, че със сигурност ще го използвам и за други тортички или самостоятелно като крем. Дори едната част от него - млечния крем - самостоятелно ми хареса много и бих си го направила и само като кремче. Не бях правила досега крем с нишесте в който да има жълтъци. Стана много по-хубав от без.
Промяна в рецептата на Пепи почти не съм правила. Единствено сложих сладко от череши защото нямах с боровинки и сложих 500 г маскарпоне и 400 г заквасена сметана. Нямаше какво да правя останалите количества и реших да направя повече крем. Съответно увеличих захарта с 3-4 с.л.

Опитах я още рано сутринта след като я снимах. Исках да я направя тази седмица защото от понеделник смятам да се опитам да си направя един 10 дневен детокс и ако я бях направила другата седмица щях да гледам жално към хладилника :D И щяха да са дъъъъъълги 10 дни (ако изобщо издържа толкова много).
Ненапразно след като Пепи я показа тази тортичка последваха толкова много похвали, заслужава си напълно да си подарите едно парченце сладост за някой празник на любим човек.


Ето я и моята версия!
Продукти: около 250-300 г обикновени бисквити. Аз използвах тип Petit Beurre на Лидл. Пакетът от Лидл е 450 г, аз използвах малко повече от половината.
1 бурканче сладко от череши (ако е гъсто е добре да се разреди с малко водичка защото трябва да е като сосче. Моето сладко е домашно и умишлено си го бях направила по рядко.)
около 200 мл подсладено прясно мляко за потапяне на бисквитите.
продукти за крема: 500 мл прясно мляко, 10 с.л. кафява захар, 2 жълтъка, 1 пак. ванилов пудинг (използвах на Йотис), 3 с.л. краве масло

500 г сирене маскарпоне, 350-400 г заквасена сметана (малко пудра захар ако случайно не ви е достатъчно сладък крема след смесване на всички продукти)


Първо си приготвяме млечния крем (който аз толкова много харесах с добавката от жълтъци). В тенджерка се слагат 400 мл от млякото и захарта. В купа се смесват двата жълтъка с нишестето и останалите 100 мл от млякото. След като млякото със захарта започне да кипи се добавя яйчената смес на тънка струйка и се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се добавя маслото. Разбърква се докато се усвои напълно.
Кремът се разбърква от време на време докато изстине напълно.

Маскарпонето и заквасената сметана се разбъркват с виличка или лъжица. В никакъв случай с миксер защото може да се пресече маскарпонето и да развали крема. Когато двете части се смесят добре започва да се добавя млечния крем лъжица по лъжица като след всяка се обърква внимателно.
Кремът става изключително пухкав.

Видях в рецептата на Пепи, че процедира като мен при реденето на пластовете. Започва се с тънък пласт от крема на дъното на тавичка (моята е с размер около 20 на 35 см), който се разнася добре. отгоре се нарежда 1 ред от бисквитите, всяка от които напоена в подсладеното прясно мляко за кратко (не прекалявайте защото бисквитите бързо се разкашкват, достатъчно е няколко секунди). Следва крем, после пак ред напоени бисквити, ред крем, тук изсипах половината от бурканчето сладко, ред бисквити и накрая завърших с малко повече крем и залях с останалата част от сладкото.

Направих тортата вечерта и я оставих да престои цяла нощ за да омекнат добре бисквитите и да стегне крема. Може да я сервирате по такъв интересен начин като Пепи, с лъжица за сладолед на топки или да си я нарежете на квадрати. Това със сигурност няма да се отрази на изключителния й вкус.

АМи това е!
Благодаря ти Пепи, за страхотната рецепта!












2 коментара:

  1. Моооооля :) Много се радвам , че ти харесва. Страхотно изглежда, много сочна и апетитна!
    Сега ще ти обясня какво правя аз с останалите 100 г маскарпоне. Или по-точно защо нямам една кутия от 500г , а е 400 :)
    Ами защото го овкусявам - сол, черен пипер, зелени перца лук и мажа на препечени филии :) и за късмет все има някакви изостанали парчета риба. Много си подхождат :)
    Поздрави, Галинка :) и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е върховна! И половината вече я няма. Едната баба яде и на обяд и на вечеря и заделих в една кутия за другата баба, че инак няма да остане.
    А за маскарпонетооооооо точно днес една близка приятелка ми сподели, че досега никога не е опитвала маскарпоне. Все го гледа в магазина, но не се е наканила да си купи. И й обяснявах, че освен в десерти може да си го хапва и в солени ястия или да си го разбърка със сол и примерно нарязани на ситно маслинки и да си го маже на филийка.
    Аз не съм опитвала така на филийка между другото. Така ядем заквасена сметана. Ще взема да пробвам. Така и така мога да си омотам една кутийка и с лъжицата няма как да не ми хареса и на филийка.

    Хубави и усмихнати почивни дни и на теб, Пепи!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване