Великденски курабийки с мандарини/ Πασχαλινά κουλουράκια με Μανταρίνι


Честит Април, Честита Пролет! Много да ви е топло, ароматно и пролетно в душите. За мен пролетта настъпва точно след първи април и е в разгара си през май. :)
Реших да започна месеца с публикация посветена на Великден. Макар да има доста време дотогава всеки започва да се замисля в един момент какво да приготви за Великденската трапеза. Днес ще ви споделя тези вкусни и ароматни великденски курабийки, които присъстват на трапезата във всеки дом в Гърция под различен вид. Тези, които ще ви покажа днес са с аромат и вкус на мандарини и са постни, така, че са и по-трайни.

Рецептата адаптирах от тук. Нямах портокали и се възползвах от останалите и неизползвани мандарини в купата за плодове.
*Първото изображение е от тук.


Продукти: 60 г зехтин или олио, 70 г пудра захар, 60 г сок от мандарини, кората от 1-2 мандарини, 200 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/2 ч.л. сода и малко пудра захар за поръсване


Олиото/зехтинът, пудрата захар, сокът от мандарини, ванилията и кората от мандарини се разбъркват добре. Смесват се брашното, бакпулверът и содата в отделна купа. Омесва се меко маслено тесто, което се увива във свежо фолио и се прибира в хладилника за половин-един час.

Фурната се загрява на 180 градуса (или 170 с вентилатор). Тавичка се постила с хартия за печене. Тестото се разделя на равни части - при мен 24 парченца. Всяко парченце тесто се оформя на топчица и след това на фитилче, което се пресуква на две като мартеничка. За да ви е по-лесно да ги оформите може да си намажете ръцете с олио или зехтин. Подреждат се в тавичката, на разстояние обаче, защото се надуват.


Пекат се за около 20 минути в предварително загрятата фурна. Внимавайте да не ги препечете!
Изваждат се от фурната и след като поизстинат малко се наръсват с пудра захар с ванилия по желание.
Съхраняват се плътно затворени в кутия. Издържат дълго защото са постни както казах. Можете да експериментирате с различни любими аромати или да ги направите в други формички, примерно както в оригиналната рецепта на гевречета.




0 comments:

Публикуване на коментар