Реване с грис и крем


Отдавна ми се правеше реване и реших да направя по тази рецепта. Направих много малко крем, защото имах само половин литър прясно мляко. Смятам, че с един литър щеше да е много по-хубаво. Другото, което промених е сиропа... в рецептата се получава много малко сироп. Остана сухо реването и се наложи да правя още. Ще я опиша в моята версия.
Аз хапнах една хапка и се е получил фантастичен. Много ми хареса. Досега не бях правила реване с грис. Получава се много приятна текстура.


Продукти: за тестото: 250 г пшеничен грис, 80 г брашно, 1 пак. бакпулвер (10 г), 180 г кристална захар, 160 мл слънчогледово олио, 200 г кисело мляко (1 ч.ч.), 3 яйца, сокът и кората от 1 голям портокал, ванилия, щипка кардамон
за сиропа: 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно изтискан портокалов сок, ванилия
за крема: 500 мл прясно мляко, 4-5 с.л. захар, ванилия, пудинг ванилия (ползвах на Д-р Йоткер)


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка с размери 20/35 се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Брашното, грисът, бакпулверът се смесват в купа. Яйцата се разбъркват с тел със захарта на крем. Добавят се киселото мляко, олиото, сокът и кората от портокала. Разбърква се много добре. Добавят се ванилията и сухата смес. Разбърква се добре и се изсипва в тавичката. Заглажда се добре отгоре и се пече до готовност. Докато отгоре стане златисто на цвят и забита клечка в средата излиза суха, без полепнали трохи по нея - около 40 минути.
Докато се пече се приготвя сиропа. продуктите се смесват и се варят около 5-10 минути на слаб огън.

След като сладкишът е готов се оставя настрана да изстине леко. Надупчва се с клечка за зъби и се полива постепенно със сиропа (той също е топъл). Сипват се по 1-2 черпака и след като попият отново - докато сладкишът се напои достатъчно.

През това време се подготвя крема както са инструкциите на опаковката. Както казах ако имах повече мляко вкъщи бих сложила още толкова за да е по-богата заливката. Но така също е много вкусно.
Сладкишът се залива с крема и се оставя да изстине настрани. След това се оставя в хладилника. След няколко часа е готов за консумация. Аз го разрязах на другата сутрин.

Може да гарнирате с натрошени ядки, кафява захар, канела, някакво сладко, кокосови стърготини или нарязан на ситно шоколад. Както ви хареса!




0 comments:

Публикуване на коментар