Свежа торта с цедено кисело мляко, лимон и праскови


Както свързваме Коледа с канела, джинджифил, карамфил и т.н. за мен Великден е лимони :) Направих тази тортичка защото ми се хапваше нещо сладко, но да не е тежко, а напротив. Винаги съм обожавала сладкиши, които са с крем от кисело мляко или заквасена сметана. Киселостта внася една страхотна свежест. Да не говорим когато добавим към картинката и лимони.
Много се хареса тази тортичка у дома и аз въпреки, че не трябва да ям много сладко си хапнах две тънки парчета с най-голямо удоволствие.

Използвах цеденото кисело мляко на Olympus 10%. Разкошно е! Формата за торта, която използвах е с диаметър 26.5 см/7 см височина.


Продукти: за блата: 3 големи яйца, 100 г кристална захар, 1 прахче ванилия, 50 г разтопено масло, 100 г брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, масло и брашно за формата за печене

за крема: 2 кофички цедено пълномаслено кисело мляко (700 г), 200 мл сладкарска сметана за разбиване, кората и сокът на 1 лимон, 1 ч.ч. кристална захар, ванилия, 20 г желатин (моят е на листа - бяха 12 листа), 1 компот от праскови


Първо се приготвя блата. Фурната се загрява на 180 градуса. Формата за торта (с падащо дъно) се намазва с масло и се набрашнява. Излишното брашно се изтупва.

Разбиват се белтъците на сняг. В отделна купа се разбиват жълтъците на гъст крем със захарта. Към жълтъчената смес се добавя ванилията и се разбива добре. Добавя се брашното смесено с бакпулвера и след като сместа стане еднородна се добавя и маслото. Ако стане мнооого гъста се добавят 2-3 с.л. вода или сок от компота (ако яйцата са били по-малки).
Към тази смес се добавя внимателно белтъчната смес. Гъстотата е по-голяма от на кексово тесто.
Изсипва се във формата и се заглажда добре. Пече се докато стане златист на цвят отгоре и забита клечка в средата излезне суха без полепнали трохички по нея (около 25-30 минути).

Изважда се от фурната и се оставя да изстине напълно. Набожда се с клечка за зъби и се изсипва половината от сока от компота.
Желатинът се накисва в другата половина от сока докато омекне в моя случай (или набъбне ако е на прах). Сладкарската сметана се разбива докато стане пухкава.
Киселото мляко се разбива със захарта, добавят се кората и сокът от лимон и ванилията. Към тях се прибавя и разбитата сметана. Сместа става много пухкава.
Желатинът се обработва според указанията на пакетчето. Аз разтопих моя на ниска мощност в микровълновата като спирах от време на време за да разбъркам.

Желатинът се оставя за няколко минутки да се охлади, но трябва да се внимава да не започне да стяга. Обединява се с крема.

Върху блата се нареждат прасковите и се залива с крема. Заглажда се отгоре и се оставя да стегне за няколко часа в хладилник. Аз я оставих цяла нощ и на другия ден беше перфектна за консумация. Може да украсите с каквото прецените. Аз настъргах малко лимонова кора.




Адаптирана от тук.


4 коментара:

  1. Тортата е просто невероятна,свежа,лека,уникална.Благодаря ви от сърце за рецептата!Детенцето ми на ,на което не давам сладко просто се влюби във вкуса и:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че ви е допаднала. Особено пък на детенцето ви :) Може да подслаждате и с нещо друго вместо захар :) Мед, кленов сироп и т.н. А също може и захарта в крема да се намали според вкуса.
    Между другото днес правих сладолед с диня и кокосово мляко в който има само 2 с.л. захар. Ще я публикувам скоро. Малчуганите както обичат сладолед, може да я опитате.
    Сърдечни поздрави!
    Галя :) <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно,очакваме с нетърпение рецептата.Радвам се че ви открих и ви пожелавам само хубави неща и хора да ви заобикалят:)

      Изтриване
  3. Много благодаря за хубавите пожелания, Деси! Прекрасна седмица, изпълнена с много положителни емоции и усмивки <3
    Поздрави,
    Галя <3

    ОтговорИзтриване