Крем със сирене крема, банани и ягоди


Както винаги у дома винаги се намира някой друг презрял банан. Така беше и сега. С част от тях направих един много вкусен нектар, който ще споделя тези дни и с другите този вкусен и пухкав крем. Използвах и малко желатин, за да е по-стегнат". Мисля си, че може би можеше да мине и без него, така щеше да е по-пухкав, но реших, че плодовото пюре е много рядко и така.

Стана много свеж и вкусен. А е и много красив с този млечно розов цвят.
Спокойно може да се използва и като крем за тортички и рула.


Продукти: 250 г крема сирене, 200 мл сладкарска сметана, сокът от 1 лимон, 200 г ягоди, 2 презрели банана, 2 с.л. заквасена сметана, 10 г желатин, ванилия, пудра захар ако е необходимо

за украса бял шоколад и ягодки



Бананите се начупват на парчета и заедно с лимоновия сок, ягодите и двете лъжици заквасена сметана се разбиват с блендер/чопър докато стане гладка смес. Сметаната се разбива до средно твърди върхове.

Крема сиренето се разбива с миксер с половината плодова смес и ванилията. Към другата се добавя желатина и след като набъбне се загрява на водна баня или в микровълновата на слаба мощност. Разбърква се докато се разтопи напълно и се оставя за няколко минути да се охлади.

Сместа с крема сирене се добавя към разбитата сметана и накрая се добавя желатиновата смес. Трябва да се разбърква непрекъснато за да не станат желирани топченца вътре.

Ако е необходимо се подслажда на вкус с пудра захар. Аз сложих 2-3 с.л.

Кремът става леко киселичък от сока от лимон и е много свеж. Разпределя се в купички и се прибира в хладилника да стегне. От сметаната става пухкав и на шуплички и е много приятен и въздушен.

Украсява се с нарязан на ситно бял шоколад и ягодки.








2 коментара: