Алевропита - гръцки тънък хляб със сирене


Здравейте, приятели!

Днес мислех да публикувам едни сармички, но явно ще е друг ден. Бързам да ви споделя този опит, защото може да ви допадне и да решите да си направите вкусна неделна закуска.

Все още болна и изморена от недоспиване... се впускам в бързо готвене тези дни. Ровейки се в интернет попаднах днес на рецептата за алевропита в блога на Йоана. Признавам си за първи път чувам за такава пита. Много ме заинтригува, защото е с малко продукти, лесно достъпна и лесна. През повечето време закусваме с яйца приготвени по различни начини, плодове, мюсли, скир, извара... такива неща. Днес ми се щеше да направя нещо различно. И да похапнем нещо тестено. Рядко се случва вече. И речено сторено... захванах се с майсторенето.
На вид много ми заприлича на печена палачинка, но е някак по-хрупкава. Може би бих пекла малко по-малко като времетраене.
Получи се иначе нещо много хрупкаво, леко и вкусно. С чаша айрян беше перфектно. И си признавам, че малко попреядох. :) Препоръчвам ви я тази вкусна алевропита. А аз мисля като имам повече време и да разуча повече за нея. При положение, че съм доста запозната с гръцката кухня е цяло чудо, че нямах идея за тази вкусотия. И мама даже не знаеше.


Продукти: 150 г брашно, щипка сол, 1 яйце, 250 мл прясно мляко
бучка козе  или друго саламурено сирене, малко студено масло нарязано на кубченца, зехтин за намазване на тавата.

Фурната се загрява на 200 градуса. Тава с диаметър около 30 сантиметра се намазва обилно със зехтин и се слага на най-долното ниво на фурната да се загрее добре. През това време се забърква тестото за питата. В купа се смесват брашото, солта, яйцето и прясното мляко с тел или дървена лъжица. Сместа е подобна на палачинкова, но малко по-гъста.

Изважда се загрятата добре тава и се изсипва тестото. Когато покрие цялото дъно отгоре се поръсва обилно с натрошеното козе сирене и се подреждат нколко парченца масло. Оставя се да се запече около 40-45 минути. Трябва да се изпече добре.

Може да сервирате с чаша айрян :) Добър апетит!













1 коментар:

  1. Правиласъм тази рецепта на Йоана, добре че ме подсети, чудесна е и твоята!

    ОтговорИзтриване