Шоколадов сладкиш

Честит празник на всички дами! Бъдете много обичани от любимите си хора, много да сте усмихнати и здрави!


Нямах намерение да вписвам рецептата в блога защото кремът ми стана малко редичък. Но пък се оказа, че този "дефект" някак подобри вкуса защото сладкиша стана много сочен. На всичко отгоре вече получих и добри отзиви, което ме реши да я впиша.
Идеята видях в едно клипче в една турска страничка (турски не разбирам, но има много хубави идеи и за преводи ползвам преводача на гугъл) за "женски работи" във фейсбук. За съжаление докато дойде време да се реша да го направя те премахнали клипа от страницата и не можах да се възползвам от рецептата им. Затова пък импровозорах с нещо вече опитано и одобрено. Шоколадовата торта на Ина - цък
Използвах рецептата за блатовете като вместо на два блата изпекох на 1 в правоъгълна форма.
Крема също е подобен с някои добавки.



Продукти: за блата: 2 яйца, 200 г кисело мляко, 1/4 ч.ч. олио, 1 и 1/2 ч.ч. светла кафява захар, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода, 2 пак. ванилия, 50 г горчиво какао, корите от 1 лимон и 1 мандарина.
За крема: 600 мл прясно мляко, 1/4 ч.ч. светла кафява захар, 1 пудинг ванилия, 1 ванилия, 100 г масло, 200 г заквасена сметана, 300 г бял шоколад.

Фурната се загрява на 180 градуса. Правоъгълна тавичка около 20 на 35 см се намазва с масло и леко се набрашнява (може и кръгла форма). Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавят се олиото, киселото мляко в което е загасена содата, корите от цитрусите и ванилиите. Смесват се брашното, какаото и бакпулвера и се прибавят към мокрите съставки. Разбърква се добре. Сместа се изсипва в тавичката и се пече до готовност - около 40 минути или докато забодена клечка в средата излезне суха без полепнала смес. Оставя се настрана да изстине.

През това време се приготвя крема. В 100 мл прясно мляко се разтваря пудинга. Другото мляко се кипва заедно с ванилията и захарта и към него се прибавя разтворения пудинг. Бърка се докато започне да се сгъстява и се сваля от огъня. Слагат се начупения шоколад и маслото и се разбърква докато се разтопят. След като изстине кремът се смесва със заквасената сметана.

След като блатът е изстинал се надупчва - аз използвах от онези инструментчета за изтърбушване на чушки и чистене на семките на ябълки.


Дупките се запълват с крема и след това останалата част се излива отгоре.

Останалите парчета от блата се смилат в чопър (блендер) на трохи и се разпределят плътно върху крема. Сладкишът се оставя в хладилник за едно денонощие за да стегне леко крема и да попие.
Става много сочен.

2 коментара:

  1. Екстра е, ние сме по сочните нещица, макар че чат-пат и суежбина не отказваме :)))

    Ще се възползвам от идеята с дупките :))

    Днес щях да правя супичката ти с топчета, ама месото отиде за доматен сос, та друга седмица мисля, че ще се облизваме :))

    Хубав неделен следобед :)

    ОтговорИзтриване
  2. И ние сме по сочните неща, но и аз не отказвам някои по сухички. Само кексчета много не обичам макар, че откакто се престраших за първи път сигурно съм направила поне 500 :D Просто не е моят десерт. Аз като цяло не съм много по кексовете. Много обичам едни с череши, които гледах по едно гръцко предаване.
    Предпочитам иначе нещо я с кремче, я със сиропче.
    Хубав следобед и на теб :)))))))

    ОтговорИзтриване