Банофи пай/ Banoffee pie





Много любим сладкиш. Който обаче става страшно сладък и това не е по вкуса на всеки, но аз обичам точно такъв тип сладкиши, които да са много сладки. Банофи паят е английски сладкиш, който се прави от банани, сметана и сварено кондензирано мляко. Името е игра на думи и идва от  "banana" и"toffee".

Първо е най-добре да се приготви карамелът: 2 кутии сладко кондензирано мляко се слагат във вряща вода (направо кутиите) и трябва да врят около 5-6 часа. Ако водата намалее се долива. Това може да се приготви и няколко дни по рано, не е проблем.

За блата използвах 2 пакета чаени бисквити, наронени на ситно, 1 пак. канела, 3-4 лъжици пудра захар, малко ванилия, сложих малко кондензирано мляко (не от вареното), пакетче масло и 2 белтъка разбити на сняг. Омесих всичко хубаво на тесто и в тавичка сложих намаслена хартия по която разпределих тестото. Трябва да се задигнат ръбчета. Пече се не повече от 15тина минути. Блата трябва да изстине напълно преди да се отстрани от тавичката. През това време си отвори консервите със свареното кондензирано мляко... там ще откриете страхотен карамел с вкус на бонбоните лакта Нарежете 2-3 големи банана на кръгчета и разбийте 500 грама течна сладка сметана с 1 пакетче 3в1 или капучино  

След като блата е изстинал се вади върху чиния за торти, изсипват се консервите с карамела, отгоре се редят бананите и най отгоре  сметаната. Украсата може да е всякаква Може да се поръси с нес кафе, захарни пръчици, с банани да украси... 



0 comments:

Публикуване на коментар