Черешово - бананова торта


Това е любимата ми торта. Правя я поне няколко пъти през лятото, много е свежа и лека. Може да се направят различни вариации с всякакви плодове, а средният блат може също според плодовете да е с различен аромат и вкус. Този вариант и с ягоди ми е любимият.

Ето това е моята рецепта:

За какаовите блатове: 4 яйца, 3 с.л. какао, 3 с.л. захар, 4 с.л. натурално нишесте.
Белтъците се отделят от жълтъците. Разбиват се на твърд сняг, след което се добавя захарта, разбива се докато се разтопи. След това се прибавят един по един жълтъците и накрая какаото и нишестето. 
Върху хартия за печене се очертава кръг с големината на тортата и с лъжица се разпределя половината смес. Пече се 10-15 минути при средна фурна. Повтаря се процедурата и с другия блат. 

За ягодовия блат: 2 яйца, 2 с.л. захар, 2 с.л. ягодово нишесте, червена сладкарска боя. По същия начин белтъци се отделят от жълтъци. Разбиват се белтъците на сняг, добавя се захарта, жълтъците и накрая нишестето и сладкарската боя. Пече се 10-15 минути. 

За крема: 2 или 3 кофички (от големите) заквасена сметана, 2 пак желатин, захар. Желатина се разтваря в кафена чашка с вода. След като набъбне се разтваря на водна баня. Оставя се настрани да поизстине. През това време се разбива сметаната със захарта, накрая се добавя желатиновата смес. Не трябва да се е желирала. 

Първи какаов блат се поставя, маже се леко със сметана и се редят бананите нарязани на колелца. Отгоре се покрива с още сметана докато се заравни повърхността и се запълнят празните пространства. 

Поставя се ягодовия блат. На няколко реда се нареждат черешите (може и ягоди) (трябва да са с махнати костилки да не строшим нечий зъб ) отгоре се покрива със сметана така че да се запълнят дупките м/у редчетата череши/ягоди. Последен какаов блат. Маже се с останалата сметана. 

В една водна чаша - сок, захарен сироп с червен оцветител или само захарен сироп... се оставят да набъбнат 2 пакетчета желатин след което се разтварят на водна баня. оставя се настрани да изстине и да започне да стяга. През това време редим плодовете най отгоре. Когато желето е леко стегнало (но без да се отделя на бучки) се заливат плодовете. 

Престоява няколко часа в хладилник и е готова за хапване.



0 comments:

Публикуване на коментар