Хлебно суфле с кашкавал


Една идейка какво да направим със стар хляб.

Продукти:

половин хляб, 1 кафена чаша готварска сметана, 1 кафена чаша прясно мляко, 5 яйца, 400 г кашкавал, 100 г масло, сол на вкус, брашно и олио за намазване на тавичката и 1 телешко бульонче "Maggi"

В дълбока купа се слага нарязаният хляб (на кубчета), отгоре се залива със сметаната и прясното мляко и се оставя да се накисва. През това време се разбиват жълтъците със стритото бульонче, разтопеното масло и сол на вкус (по желание може да се сложат и любими подправки). Разбиват се белтъците на сняг. Към хлебната смес се прибавят жълтъците и половината настърган кашкавал. Прибавя се и белтъчения сняг и леко се разбърква докато стане еднородно (с дървена лъжица).

Тавичка (по-дълбока) или малки съдинки се намазват с олио и се поръсват с брашно. изсипва се сместа и отгоре се покрива с останалия настърган кашкавал.

Пече се в предварително загрята фурна, 20тина минути на силни градуси и след това се оставя на умерени до готовност. След като се опече се оставя да изстине във фурната за да не спадне. 

*ще добавя и снимка, но по-късно. В момента е във фурната. Ще споделям и други вкусотии от стар хляб, които винаги приготвям в моята кухня :)

0 comments:

Публикуване на коментар