Патладжан с киноа и таханов сос


Здравейте!

Днес ви представям този страхотен, ароматен и вкусен патладжан. Приготвя се много бързо, трябват ви само 30-40 минути свободно време и малко на брой продукти, леснодостъпни. Обещавам, че ще ви допадне много. 
Рецептата е адаптирана от тук
* Изобщо нямам идея дали снимките ми са хубави. Мониторът ми предава фронта, но се надявам поне мъничко да се вижда колко е красив патладжана :)




Продукти:

3 патладжана,
1 и 1/2 ч.ч. сварена киноа*
около 150 грама пресни гъби печурки,
1 глава лук,
1 консерва нарязани домати (отцедени от сока),
3 скилидки чесън,
10 едри маслини,
1 ч.л. кимион,
черен пипер,
нарязани няколко стръка магданоз,
сол на вкус,
малко мазнина за тигана и за поръсване на патладжана

за тахановия сос:
2 с.л. сусамов тахан,
сокът от половин малък лимон (или на вкус),
сол,
черен пипер,
малко вода за желаната гъстота



Аз лично оставих за няколко часа нарязаните на половинки патладжани да пуснат горчивата си вода, но може и да не се прави. Въпрос на избор. 

Фурната се загрява на 220 градуса. С помощта на лъжица се отнема малко от месото на патладжана и се заделя настрани. Подреждат се в тавичка, осоляват се и се намазват с малко зехтин или олио. Пекат се за около 20 минути.

През това време се загрява малко олио или зехтин в тиган. Задушава се лука. Към него се прибавят нарязаните на ситно гъби. Когато поомекнат (след около 5 минути) се добавят киноата, доматите, настърганите скилидки чесън, маслините и подправките. Оставя се да къкри до готовност на лука и гъбите и докато течността се редуцира. Накрая се добавя магданоза.

Градусите на фурната се намаляват на 170. Тавичката се изважда и се разпределя пълнежа върху патладжаните. Пече се още 10-15 минути.

Сервира се полято със соса, който приготвяте като просто смесвате продуктите и разбърквате добре до хомогенност. Бъдете щедри със соса, много си подхожда с патладжаните. 





 

*Аз използвам микс от три вида киноа. Някак ми е по-вкусна, но може да сложите и само бяла.

0 comments:

Публикуване на коментар