Този сладкиш е част от гръцката, турската и ливанската кухня. Поразгледах из нета и видях че са различни на вид. Аз този го научих от майка ми и е гръцкия вариант. Много ми хареса един друг вариант който видях... при който крема се намира м/у два пласта кадаиф. Мисля да го пробвам някой ден и така.
Та ето рецептата за този сладкиш:
суров кадаиф (може да се замени и с нашенския), 200 грама орехови ядки/начукани на по едро/, канела.
за сиропа: 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша вода, ванилия
за крема:* 5 жълтъка, половин литър мляко, ванилия, 100-150 г захар, 5 с.л. брашно
Смлени орехи за поръсване
1. Ако кадаифа е суров се слага да се запече леко в тавичка до златисто, покрит с начуканите орехи смесени с канелата.
2. Приготвя се крема като се разбиват жълтъците със захарта. Добавя се пресятото брашно и ванилията. Млякото се кипва и се отдръпва от котлона. Млякото се добавя както се казва на косъм към яйчената смес и се бърка непрекъснато за да не се пресече. Прехвърля се в тенджерка и се слага на котлона. Вари се бавно докато се сгъсти.
3. Приготвя се захарния сироп от захарта и водата
4. Сиропа се излива върху кадаифа, отгоре се покрива с крема и се украсява със смлени орехи. Оставя се да почине в хладилника.
* за крем може да се използва и нишестян по избор :)
0 comments:
Публикуване на коментар