Екмек кадаиф


Този сладкиш е част от гръцката, турската и ливанската кухня. Поразгледах из нета и видях че са различни на вид. Аз този го научих от майка ми и е гръцкия вариант. Много ми хареса един друг вариант който видях... при който крема се намира м/у два пласта кадаиф. Мисля да го пробвам някой ден и така.

Та ето рецептата за този сладкиш:

суров кадаиф (може да се замени и с нашенския), 200 грама орехови ядки/начукани на по едро/, канела. 

за сиропа: 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша вода, ванилия 

за крема:* 5 жълтъка, половин литър мляко, ванилия, 100-150 г захар, 5 с.л. брашно 

Смлени орехи за поръсване 

1. Ако кадаифа е суров се слага да се запече леко в тавичка до златисто, покрит с начуканите орехи смесени с канелата. 

2. Приготвя се крема като се разбиват жълтъците със захарта. Добавя се пресятото брашно и ванилията. Млякото се кипва и се отдръпва от котлона. Млякото се добавя както се казва на косъм към яйчената смес и се бърка непрекъснато за да не се пресече. Прехвърля се в тенджерка и се слага на котлона. Вари се бавно докато се сгъсти. 

3. Приготвя се захарния сироп от захарта и водата 

4. Сиропа се излива върху кадаифа, отгоре се покрива с крема и се украсява със смлени орехи. Оставя се да почине в хладилника.
 * за крем може да се използва и нишестян по избор :) 

0 comments:

Публикуване на коментар