Целувки с мастиха/Μαρέγκες με μαστίχα


Много обичам целувки, а тези са страшно ароматни
. Приготвят се със смолата мастиха/μαστίχα/, която се добива от дървета растящи само на остров Хиос в Гърция. 

Известната като “мастиха” е 100-процентов гръцки продукт, познат още от Античността и се оказва предшественик на днешната дъвка. Мастиха-та е описана още от Хипократ, който хвали лечебните й свойства, особени по отношение на храносмилателната система. По-късно тя била използвана от жените за свеж дъх. Остров Хиос, в източната част на Егейско море точно срещу турския бряг дължи репутацията си именно на мастихата. В южната част на острова има 24 села известни като “мастихохория” или села на мастихата. Реколтата се събира единствено на ръка в средата на ноември с ревниво пазени умения. От дърветата на мастихата се извлича жълтеникава течност, от която се приготвят тези древни дъвки.

Източник: http://bgnewsroom.com/singlenews/?ID=93607

Това е снимка на мастихата: http://www.nline.gr/i038/994_01.jpg

Ето и рецептата на целувчиците:

4 грама мастиха, 140 г пудра захар, кората от един лимон, 4 белтъка от по-големички яйца, 20 г масло за намазване на хартията, 30 грама захар и малко брашно за наръсване върху хартията за печене. 

Мастихата се смила на прах и се смесва с пудрата захар и кората от лимон. 
Белтъците се разбиват на сняг, добавят се 2 лъжици от пудрата захар и продължава да се разбива няколко минути след което се добавя и останалата. Разбива се докато стане достатъчно гъсто за да могат да се шприцват целувките и докато стане лъскаво. 

върху тавичка се слага хартия за печене и се намаслява и се поръсва с малко брашно. оформят се целувките със шприц и се поръсват с кристалната захар. Оставят се така 10тина минутки за да може захарта да се усвои от целувката и се пекат в предварително загрята фурна.

0 comments:

Публикуване на коментар