Меломакарона/Μελομάκαρονα



Ще започна с едни много хубави сладки, които измайсторих за Коледа :) Името им е Μελομάκαρονα (меломакарона) и са традиционни за Гърция. Тази година за първи път ми се отдаде възможност да ги приготвя сама и си беше живо забавление... цялата къща се изпълни с коледно настроение и аромати. 



Продуктите от които се нуждаете за да ги направите са: 2 чаени чаши олио /по принцип може да се сложи и чаша олио, чаша масло/ 
1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. портокалов сок, 1 ч.ч. грис, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 100-150 г мед, 1 пакетче бакпулвер, индийско орехче на върха на кафена лъжичка, 1 пакетче канела /10-15 г/, 1 кафена лъжичка смляно карамфилче, 2-3 пакетчета ванилия, 50 мл уиски/бренди/или коняк, настъргана кора от 1 лимон и 1 портокал. Брашно около килограм, килограм и малко /за меко тесто/
За сиропа: За сиропа: килограм захар, литър вода, 500 г мед. За поръсване : смлени по едро орехи.

Замесва се меко тесто от всички продукти. Оформят се топчици колкото орех, леко се разтеглят за да станат по продълговатички и се сплескват леко отгоре. Пекат се до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса. Трябва да са златисто кафяви на цвят. Не ги препичайте.

Приготвя се сиропа, като захарта и водата се оставят да покипят 10тина минути и след това се добавя меда. 

Всяка сладка се потапя в сиропа за минутка докато поеме, но не се разкашка. Редят се в чиния и отгоре се наръсват богато със смлени орехи.

Сладките стават много сочни. И издържат дълго време понеже са постни. 






4 коментара:

  1. сладките са страхотни,опитайте ги,казвам го от опит,аз също живея в гърция

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не живея в Гърция, но имах честа да ги опитам и много ми харесаха. Тези дни ще ги направя и аз. Дано да се получат толкова вкусни и при мен.

    ОтговорИзтриване
  3. Сигурна съм, че ще станат толкова вкусни и при теб! :)))))

    ОтговорИзтриване
  4. Τρελι.Τα αγαπιμενα μου γλικα.Απο αβριο και εγο αρχιζο να τα φτιακσο

    ОтговорИзтриване