Дойде ред и за тази тортичка. Брат ми имаше рожден ден в събота и го отбелязахме вчера. Тортичката е лека и съвсем подходяща за топлото време (макар тук да не го срещаме много). Той не обича сладко и по скоро би се зарадвал на торта от картофи и сирене ахаха :) Но ще му направя нещо такова като се прибера в България. А сега ние се почерпихме за негово здраве с тази вкусотия. Правихме и руло от свинско с шунка и домашна сурова наденица. Стана чудно! Това щеше да му се понрави със сигурност. Но въпреки, че не обича сладко аз му посвещавам тази торта :) Свежарка като него. Емо, обичам те, братче! :*
Може да приготвите блатовете от предния ден
Продукти: за блата: 6 яйца, 180 г кристална захар, 160г. брашно, ванилия
за сиропа: 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода, сокът от 1 лимон, ванилия
за желирания крем: 600 г крема сирене, 1 кг плодово кисело мляко (аз в случая използвах ягодов кварк, който е някакви проценти свежа извара и някакви проценти кисело мляко + плодове, може също да се използва натурално кисело мляко и ягодово/малиново/някакво друго пюре), 1 ванилия, захар на вкус (аз сложих 3-4 с.л. пудра захар и тъй като плодовия кварк също е сладък нямах нужда от повече,а и не исках самата торта да е много сладка), сокът от 1 лимон, 20 г желатин (аз използвах на листа), 150 г пресни малини
за втория крем: 400 г заквасена сметана, 200 г сладкарска сметана, 250 г маскарпоне, пудра захар на вкус, сокът от 1 лимон
за украса: пресни плодове (малини, боровинки, касис... може и други), кокосови стърготини, настърган шоколад (използвах био бял шоколад с малини)
Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците на гъст крем със захарта и ванилията. Белтъците се прибавят внимателно към жълтъчената смес и след това се добавя и брашното. Внимателно се разбърква с дървена бъркалка.
Фурната се загрява на 180 градуса. В тавичка или форма за торта с 26-28 см диаметър се поставя хартия за печене се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сместа се изсипва и се изпича до готовност. Проверява се с клечка за зъби.
Блатът се изважда върху решетка и се оставя до пълното му изстиване. След това се разрязва на два блата. Може да се раздели сместа и да се изпекат направо два блата на два пъти. Също е вариант.
Сиропът се приготвя като всички продукти се загряват в тебджерка. оставя се да поври 5 минути.
Желатиновите листа се накисват в студена вода за десетина минути и през това време се приготвя крема. Може да се бърка с миксер, аз избрах да го направя с бъркалка. Смесват се крема сиренето, киселото мляко, захарта, ванилията и лимона и се разбъркват добре.
Единия блат се поставя в подходящ поднос в ринг и се напоява, но не прекалено защото ще поеме някаква влага и от крема докато стегне. Отделя се малко сироп за втория блат и в останалия горещ сироп се разбърква желатина докато се разтвори напълно. Тази желатинова смес се разбърква добре в млечната. 2/3 от крема се изсипва върху напоения блат. Отгоре се подреждат малините като се притискат навътре, заглажда се крема отгоре и се поставя втория вече напоен блат. отгоре се изсипва и другия крем. Заглажда се и се оставя в хладилника за няколко часа. Аз я оставих за цяла нощ.
Тук идва момента в който ако не искате да слагате втория крем направо може да подредите пресните плодове отгоре и тогава да сложите в хладилника. Ако решите да направите втори крем като мен...
Смесва се заквасената сметана със захарта и се разбърква с миксер, добавя се сладкарската сметана (моята беше неподсладена) и се разбива за няколко минути на бърза скорост докато стане пухкава сместа. Добавя се лимоновия сок и ванилията и се разбърква още за малко. След това в отделна купа се разбърква с дървена/силиконова лъжица маскарпонето докато стане леко кремообразно (не прекалявайте с бъркането за да не се пресече) и се добавя малко по малко кремът с двете сметани. Оставя се в хладилника за час и след това се изсипва върху тортата, с част от него измазах отстрани.
Украсява се с плодове по избор, кокосови стърготини, шоколад. Оставя се да престои още малко в хладилника и се сервира. :)