От толкова време бях хвърлила око на тези сладости и все не се решавах да ги направя и днес хоп троп и замесих тестото. И с това лакомо око... изобщо не се замислих, че са сиропирани и човек едва ли ще може да изяде повече от 2-3... и станаха доста де :) Но ще се изядат, сигурна съм...
Като за първи и формата им не е зле, с практика се надявам да ги нагодя като топченца и аз :)

Продукти: 640 г брашно, 640 г вода или 500 г вода + 2 яйца ( аз пробвах без яйца, със сигурност ще опитам и с яйца за да видя има ли разлика), 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, около половин кубче мая (16-18 г), олио за пържене и канела за поръсване
за сиропа: 640 г захар, 320 г вода, 1-2 к.л. мед (аз сложих 3 големи супени лъжици), малко лимонов сок и лимонови корички - настъргани

Маята се разтваря във водата, след това се добавят солта, захарта (яйцата ако сте сложили и яйца) и брашното. Омесва се добре. Става лепкаво тесто. оставя се настрани да втася добре. като удвои обема си се загрява олио и в него се пускат топчета от сместа оформени с 2 лъжици. Пържат се до златисто.
Сварява се сиропа като след като заври и поври се добавя медеца.

Поръсват се с канела и се заливат със сиропа.

* Може да не се поливат със сироп, а да се полеят обилно с мед.

Това е рецептата която използвах



Продукти: 500 г картофи, 200 г сирене, пресен копър нарязан на ситно - 2-3 с.л., 100 г масло, сол, 10 листа тънки точени кори, 1-2 с.л. прясно мляко

Картофите се сваряват и се настъргват, при желание може да се осолят. Сиренето се натрошава. Маслото се разтоплява. Между 2 кори се маже с масло, в единият й край се нареждат картофите и сиренето, поръсва се с пресен копър и се завива на охлюв. Поставя се в застлана с хартия за печене тавичка. По същият начин се процедира и с останалите кори и пълнеж. След като баницата е готова се намазва с прясно мляко и се полива с врящото масло. Запича се до златисто.

Не бях яла по голяма вкусотия. Отдавна си бях набелязала рецептата от сайта на Иван Звездев. Но си я промених мъничко за нашият вкус :)

Да ви е сладко :)


Тази рецепта все се каня да я запиша и все забравям. Не е нищо кой знае какво, но е много вкусно. И беше една измишльотина в период в който нямах нищо в хладилника :)
продукти: 4-5 сварени картофи, 250 г кайма по избор, подправки на вкус, светъл солен соев сос, 4 яйца и 100 г кашкавал

картофите се режат на едро и се слагат на дъното на гювечетата, разбъркват се с малко соев сос. Към каймата се добавят яйцата и се омесват добре. Върху картофите се разпределя и каймата. Пече се до готовност (около час при мен, но аз съм с печка от втората световна война :D) и се свалят капаците, добавят се парчета кашкавал и се дозапича до зачервяване.

Преди няколко дни моята приятелка Цвети ми сподели за тези питки. Тя си ме знае какъв ценител съм на тестените изделия и да си призная веднага щом прочетох рецептата се впрегнах да ги правя и у дома всички останаха очаровани от тях. Със сигурност ще ги приготвям още много пъти. Най-хубавото е, че тази рецепта дава много възможности да се експериментира с вкуса като се изпробва с нови подправки. Чудесна е!

Продукти: 500 г брашно, 250 г топла вода, 2 с.л. мед (аз лично ги сложих с доста голямо връхче :) защото нямах разтопен мед, беше ми се захаросал вече), 1 пак. суха мая (7 г). 3 с.л. олио, 2 ч.л. сол

за ароматното олио: 100 мл олио, 1 с.л. червен пипер, риган, босилек и 2 скилидки чесън нарязани на дребничко

Водата, меда и маята се смесват и се оставят 10 минути. Замесва се гладко и еластично тесто. Поставя се в намаслен съд и се оставя да втаса. тестото се разделя на малки топчици (16 на брой) от които се правят фитилчета и се връзват на възелчета. нареждат се върху пекарска хартия и се пекат до зачервяване. Още горещи се намазват с ароматното олио. Аз го приготвих още след като замесих тестото за да може олиото да попие ароматите.

източник на прекрасната рецепта може да видите тук, процесите ги има описани със снимки


Никога не бях правила цяло парче месо запечено, а винаги много ми е харесвало как изглежда като видя нечия снимка с такава вкусотия. Преди няколко дни баба се прибра вкъщи с едно парче свинско месо и веднага го намерачих за този случай. И ето какво направих

продукти: свинско месо според броя на консуматорите, моето беше около 600 грама парче
за марината: 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. от подправката за крилца "Кентъки" на Котани, 2-3 с.л. горчица, малко олио, сол на вкус
за печенето: 1 ч.ч. бяло вино, 1/2 връзка магданоз, 4-5 скилидки чесън, 1 глава лук

за гарнитура: 400 г бейби моркови, сладък гъст соев сос, сол на вкус, масло

Смесвае се подправките за маринатата и се намазва добре парчето месо. Увива се във фолио и се оставя да престои една нощ в хладилник за да поеме всички аромати.
Загрява се малко олио и месото се запържва за по минута от всички страни (това със запържването го бях прочела някъде но не мога да намеря къде). Поставя се в тавичка и отгоре се покрива с нарязаните на ситно подправки за печенето и се залива с виното. Покрива се с фолио и се пече на силна фурна 30-40 минути след което още поне час на слаба фурна без фолио. през това време се загрява маслото и в него се задушават морковите, добавя се соев сос на вкус и сол.

Месото се сервира с морковите нарязано на филийки и се полива със сос по избор.



В събота сутрин какво по-хубаво от това да започнеш денят си с едни вкусни мекички и чаша чай :)

продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч. хладка вода, 1/2 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. ракия, брашно колкото поеме за меко тесто

олио за пържене

сирене и пудра захар за поръсване.

Замесва се меко тесто и се оставя малко да почине. Аз разделих тестото на 2. Половината направих на дърпани мекички които да поръся с пудра захар, а в другата половина сложих сирене (раздърпва се парченце тесто в средата се слага малко сирене и се сгъва както им казвах като дете "на портмоненце")

Пържат се до зачервяване :)

Работих по тази рецепта с мъничка добавка от ракия

Продукти: 1 кг домати, 1 пакет спагети (500г), 1/2 ч.ч. бяло вино, малко вода, 3-4 с.л. лютеница, босилек, сол и риган на вкус, 4-5 скилидки чесън, малко олио, 1 с.л. захар

Доматите се накисват за 1-2 минути в гореща вода, така по лесно им се сваля ципата. Нарязват се на дребни кубчета. Спагетите се сваряват в подсолена вода и се отцеждат. Загрява се малко олио в тиган, прибавят се нарязаните на дребно скилидки чесън, оръщат се няколко пъти и им се добавят доматите и бялото вино + малко вода. оставя се да къкри на бавен огън. Малко преди готовност се добавят лютеницата и подправките.

Може да се поръси с кашкавал в дните на пост в които е позволено да се консумират млчени продукти.


От много време му се каня на този кекс и реших да го направя във варианта му с кисело мляко.

Продукти: 4 голями яйца, 1 и 1/2 ч.ч захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 и 1/2 ч.ч брашно + още малко, 3/4 ч.ч. олио, ванилия, 1 с.л. портокалова кота - настъргана, 2 с.л. инстантно кафе (ако е по ситно може да се изсипе направо така, ако е едро го разтварям в 1 с.л. топла вода) и 1 с.л. смляно кафе
400 мл прясно мляко, 1 пак. крем Оле, захарни фигурки

Содата се прибавя към киселото мляко и се разбърква да шупне. Яйцата се разбиват на гъст крем със захарта. Добавят се на тънка струя олиото, след това киселото мляко, портокаловите корички и ванилията, и 2 и 1/2 ч.ч. брашно. Сместа се разделя на 2 равни части. В едната се изсипва и разбърква добре разтвореното инстантно кафе и смляното кафе и се добавя мъничко брашно колкото да се оеднакви гъстотата с другата смес.

Тавичка се намаслява и набрашнява. изсипват се по 2-3 лъжици от едната смес точно в средата, след това от другата и така се редуват докато смесите свършат. Тестото си се разлива.

Пече се до готовност в загрята на 180 градуса фурна.
След като кекса изстине се поставя в подходяща чиния и се намазва с готовия крем (приготвя се според указанията).

използвах кафе тъй като нямах какао и стана много приятно. Използвах основно тази рецепта

Продукти: 5 с.л. с връхче брашно, 2 яйца, 150 г захар, 200 г шоколадов кувертюр, 80 г филирани бадеми, 125 г масло, 1 ч.л. бакпулвер, ванилия, 20-30 бели череши (може от компот или замразени)

маслото и шоколадовият кувертюр се разтапят на водна баня, разбъркват се добре за да се хомогенизират и се отстраняват от котлона за да поизстинат.
През това време се разбиват яйцата със захарта на крем, добавя се шоколадовата смес, брашното което е предварително пресято и примесено с бакпулвер, ванилията и черешите и бадемите. В квадратна тавичка се поставя хартия за печене и сместа се изсипва. Заглажда се отгоре и се пече при 180 градуса за половин час. не бива да се препича (както аз направих защото се замотах и извадих сладкиша 10 минути по късно и коричката му се начупи)


Реже се на квадрати, може да се сервира със заквасена сметана или топка сладолед. Изключително е вкусен :)

Използвах тази рецепта на Иван Звездев за основа. Но понеже нямах бял шоколад реших да го заменя с каквото имам, а именно бадемки.