От толкова време бях хвърлила око на тези сладости и все не се решавах да ги направя и днес хоп троп и замесих тестото. И с това лакомо око... изобщо не се замислих, че са сиропирани и човек едва ли ще може да изяде повече от 2-3... и станаха доста де :) Но ще се изядат, сигурна съм...
Като за първи и формата им не е зле, с практика се надявам да ги нагодя като топченца и аз :)
Продукти: 640 г брашно, 640 г вода или 500 г вода + 2 яйца ( аз пробвах без яйца, със сигурност ще опитам и с яйца за да видя има ли разлика), 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, около половин кубче мая (16-18 г), олио за пържене и канела за поръсване
за сиропа: 640 г захар, 320 г вода, 1-2 к.л. мед (аз сложих 3 големи супени лъжици), малко лимонов сок и лимонови корички - настъргани
Маята се разтваря във водата, след това се добавят солта, захарта (яйцата ако сте сложили и яйца) и брашното. Омесва се добре. Става лепкаво тесто. оставя се настрани да втася добре. като удвои обема си се загрява олио и в него се пускат топчета от сместа оформени с 2 лъжици. Пържат се до златисто.
Сварява се сиропа като след като заври и поври се добавя медеца.
Поръсват се с канела и се заливат със сиропа.
* Може да не се поливат със сироп, а да се полеят обилно с мед.
Това е рецептата която използвах