У дома имаме традиция от известно време да приготвяме нещо сладичко с което да се почерпим за празник на любим човек дори да е далече от нас. И така днес имаме такъв повод и най-сетне дойде време да направя този сладкиш. От много време съм си запазила рецептата и все му се каня. Рецептата прочетох тук

Честит рожден ден, мила Софи! Бъди много здрава, щастлива и обичана!
*******************************************************************
Χρόνια πολλά, Σοφι μου! I wish you to be healthy, happy, loved! Have a wonderful day today! Hugs and kisses from us :*

Продукти: 3-4 банана, 100 г кафява захар, 2 с.л. масло, няколко капки лимонов сок

за тестото: 3 яйца, 1/2 ч.ч. тъмно какао, 110 г брашно, 1/4 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, ванилия, 1 с.л. инстантно кафе разтворено в малко вода (1 л.), 5 с.л. меко масло, 1 и 1/2 ч.ч. кафява захар

може да се добавят и ядки. Аз не съм слагала.

Захарта и маслото се разтапят направо в тавичката в която ще се пече брауниса на слаб котлон. Бананите се режат на филийки дебели около 1 см. И се подреждат върху карамелизираната захар. отгоре се поръсват с няколко капки лимонов сок.

Какаото, брашното, солта и бакпулвера се смесват. В отделен съд се разбива на крем размекнатото масло със захарта, добавят се яйцата, разтвореното кафе, ванилията и сухите съставки. Разбърква се добре и се разпределя върху бананите.

Пече се в предварително загрята фурна на 120-30 градуса до готовност. Като се бодне в средата с клечка трябва да остава малко влажна. Оставя се да изстине след което се обръща като с нож се отделя от стените и се реже на парченца. Може да се сервира с топка сладолед.


Оказа се, че съм забравила да купя хляб днес и добре, че имах един пакет брашно. Първоначално мислех да си замеся една голяма содена питка както си я правим на Бъдни вечер, съвсем постна, но реших да проверя за нещо различно. Набързо се разрових за някакви содени питки в Интернет и попаднах на изкушаващите питки на Gaby

Продукти: Малко повече от половин килограм брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода, парченца сирене и масло за отгоре.

Содата се разбърква с киселото мляко. Замесва се тесто от продуктите без маслото и сиренето.

Разделих тестото на 11 парчета както Габи е написала. Оформят се на топчета и се нареждат в тава покрита с хартия за печене. Прави се дупчица във всяка питчица и се поставя парченце масло и парченце сиренце. Пекат се на 200 градуса до зачервяване.




Открих този прекрасен тутманик ето тук. В сайта е описано как се прави стъпка по стъпка. Изключителен е на вкус! Благодаря за хубавата рецепта :)

Продукти: приблизително килограм брашно, 1 кубче мая или 2 пакетчета суха, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 4 яйца, 250 мл хладка вода, 400 г сирене, 100 г мазнина (използвах 80 масло и 20 свинска мас)

Маята, захарта, водата и част от брашното се смесват - да се получи кашичка с гъстотата на боза и се оставя 10-15 минути да се надигне.
В купа се изсипва част от брашното, прави се кладенче и се добавят 3 яйца + 1 белтък (жълтъка се отделя за намазване на тутманика), солта, сместа с маята и се замесва гладко меко тесто.
Мазнината се разтопява. Тестото се разточва на квадрат с 2 см дебелина. Намазва се с масло и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене. Сгъва се във формата на "пощенски плик" и се разточва отново, процедурата с намазването с масло и поръсването на сирене се повтаря. След това отново като след третото сгъване не се разточва, а се поставя в намаслена тавичка с отворите надолу. Нарязва се на квадрати и се намазва с разбития жълтък.
Пече се в предварително загрята фурна на 150-170 градуса до готовност.



Продукти: 250 г меко масло, 350 г светла кафява захар, ванилия, 2 яйца, 310 г брашно, 60 г тъмно горчиво какао, 1 пак. бакпулвер, щипка сол, 350 г шоколадов чипс или шоколад нарязан на парченца


Маслото и захарта се разбиват на крем. Добавят се яйцата едно по едно, ванилията. Брашното, какаото, солта и бакпулверът се смесват и се прибавят към сместа. Разбърква се добре до хомогенизиране и се добавят парченцата шоколад.
С лъжица се гребва от сместа и се поставя в тавичка покрита с хартия за печене на разстояние една от друга защото сладките са разливат. Пекат се в умерена фурна до готовност.



Източник



Днес не ми се ходеше до магазина за хляб и реших да си омеся. Разрових се из Интернет за рецепта за нещо по лесно и стандартно и намерих тази хубава рецепта в сайта на "Гответе с мен". Като го изпекох уж щях да си хапна само 1 парченце за проба, а изядох 3 дебели филии :) Много сполучлива рецепта!

Продукти: 300 г. брашно, 1 с.л. меко масло, 175 мл. топла вода, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. суха мая

В купа се прави кладенче и в средата се изсипва мекото масло, което се претрива с брашното на трохи. Добавят се захарта, солта, маята и топлата вода. Омесва се гладко тесто и се оставя за половин час да втаса. Премесва се отново с малко брашно и се оформя на хляб, поставя се в покрита с хартия за печене правоъгълна форма и се оставя да втаса още половин час.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути и след това отгоре се покрива с алуминиево фолио и се пече още толкова време.

След като се извади от формата се оставя да изстине върху решетка.



Рецептата гледах в предаването на Иван Звездев. Ето я оригиналната в сайта му. Никога не бях правила баница с тесто с мая. Стана много пухкава!

Продукти: 1 к.г брашно, 500 г овче сирене, 300 мл топло прясно мляко, 2 белтъка, кубче мая, 2 с.л. захар, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 пакетче краве масло и няколко с.л. свинска мас,

Маята, захарта, и топлото мляко се смесват, добавя се и брашно колкото да стане кашичка. Оставя се 10-15 минути за да втаса. В купа се изсипва останалото брашно и се прави кладенче. Изсипват се белтъците, сместа с маята, зехтина, солта и се замесва гладко тесто. Нарязва се на парчета от които се оформят топчета и се оставят за 10 минути да втасат. през това време сиренето се натрошава или настъргва на едро ренде в купа и маслото и маста се разтапят в отделен съд.

Разточва се кора, отгоре се наръсва с масло и натрошено сирене. Навива се на руло, усуква се няколко пъти и след това се завива на охлювче. Поставя се в тава покрита с хартия за печене. Същото се повтаря и с останалите топки тесто. Като готовите рула се завиват около първото. Накрая баницата се намазва с масло и се оставя за половин час да втаса. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна около 20-30 минути. Напръсква се с малко вода и се покрива с кърпа за да омекне.


Рецептата си я харесах още зимата. От едни пакетчета с 10 картончета с рецепти е. Тези рецепти само като си представя колко пъти съм ги преглеждала още от дете.
"Млечно-плодови десерти" - автор Илина Владимирова Димчева, 1986 г (тогава съм била на 4 :) )

Продукти: 500 г ягоди, 500 мл прясно мляко, 150 г кристална захар, 3 с.л. брашно или нишесте, 100 мл сметана, 1 с.л. пудра захар, 1 прах ванилия

Към брашното (нишестето) и захарта се прибавя на тънка струя студеното прясно мляко и се разбърква добре. Сместа се загрява и се бърка непрекъснато за да не загори докато се получи гъст и гладък бял крем. Две трети от измитите ягоди се пасират или нарязват на парченца и се добавят към половината от белият крем. Сметаната се разбива с пудрата захар и половината от нея се добавя към останалия ванилов крем. Разбърква се добре. В купички се налива от ягодовата смес и след това от ваниловата. Отгоре се украсява със останалата сметана и останалите ягоди.



Никога не бях опитвала нито правика Пана Кота. Виждала съм в магазините разни полуфабрикати, но не знам защо не са ме привличали. Тази рецепта видях в сайта "Вкусно и красиво". С радост открих, че този десерт ми харесва много! И сигурно ще изпробвам и други рецепти.

Продукти: 200 мл течна сметана, 140 мл прясно мляко, 150 г бял шоколад, ванилия, 1 пак. желатин (10 г), 2 с.л. захар, пресни ягоди за украса

Желатина се разтваря в няколко с.л. студена вода. Млякото се затопля без да заври и към него се добавя начупеният на дребно бял шоколад и захарта. Разбърква се енергично докато се разтвори напълно. Прибавя се студената сметана и се разбърква. Желатина се разтваря на водна баня и се добавя към другата смес. Разбърква се добре
и се насипва в чаши. Поставя се в хладилника за няколко часа и преди да се сервира се добавят нарязаните ягоди.

* В оригиналната рецепта шоколада се разтапя на водна баня, но моят котлон е много силен, няма степени и дори на водна баня ми загаря. Затова и го добавих към топлото мляко без да е разтопен, но като се разбърка добре се разтваря перфектно.