Преди малко така ми се прияде нещо сладко и се сетих че имам 2 банана в хладилника. И ето какво направих...

Продукти: 2 банана, 1 шепа стафиди, 2 с.л. бренди, 2 с.л. вода, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. кафява захар, 2 щипки джинджифил, 2 щипки канела, 1 малка бучка масло (около 1 с.л. с връх)

В тефлонов тиган се загрява маслото и в него се изпържват бананите нарязани на половина и после по дължина и от двете страни и стафидите. Добавят им се захарта, подправките и течните съставки и се обръщат още веднъж за да се покрият добре с карамелената смес.

Ако имах сладолед или заквасена сметана щяха много да си паснат, но и така бяха много вкусни. Нямат особено красив вид, но са вкусни.

взех идеята от този сайт - http://www.zaneya.com/карамелизирани-банани/ но си я преправих според продуктите които имам.





Тази рецепта си я бях заплюла мнооого отдавна и най-сетне дойде и нейният ред. Пропуснах маслини и марулка защото нямах налични, но и така беше изключително вкусно. И понеже имах само 1 топка моцарела и си мислех, че няма да ни стигнат по едно шишче, а то пък ни дойде донасита.
С Опера не мога да публикувам активни линкове - http://www.receptite.com/рецепта/топли-шишчета-с-биволска-моцарела ще редактирам някой ден като отворя друг браузър.

Продукти за 2 порции: 2 средно големи домата, 4 филийки хляб, 125 г моцарела (една опаковка), няколко с.л. зехтин, сол на вкус, черен пипер на вкус, пресен босилек на листенца, 1 скилидка чесън

От доматите се нарязват по 3 филийки които се почистват от семките и се оставят да се подсушат върху домакинска хартия. Моцарелата се нарязва на 4 филийки и те също се подсушават. От филийките хляб се изрязват кръгчета с големината на доматите и се намазват леко със зехтин. запичат се за 1-2 минутки и от двете страни. Аз ги запекох във фурничка за сандвичи. Скилидката чесън се разрязва на две и се намазват още топлите кръгчета от двете страни.
зехтина, черният пипер и солта се разбъркват добре, намазват се хлебните кръгчета, доматите и моцарелата и от двете страни. В тавичка се поставя хартия за печене и се нареждат в този ред - хлебно кръгче -> домат -> моцарела -> домат -> моцарела -> домат -> хлебно кръгче. Помежду им се слага и пресен босилек освен това. набучват се с шиш и се пекат на загрята фурна за 10тина минутки.

Аз сервирах с мини ролца от омлет



Продукти: за тестото:(излезнаха 3 порции) 200 г пресято брашно, 2 големи яйца, малко сол и зехтин

за соса: 1 голям домат, 100 г бекон, 1 к.ч. замразен грах, 3 скилидки чесън, 1 малка глава червен лук, няколко листенца пресен босилек, мащерка, риган, сол на вкус, зехтин.

ементал за поръсване

Омесва се гладко и еластично тесто от продуктите. Увива се във фолио и се оставя за половин час в хладилника.
Аз го разделих на 3 топчици след това защото в момента повърхността за точене ми е доста ограничена. Разточва се едната кора. Трябва да е добре набрашнена за да не залепва. навива се на ролце и се нарязва на филийки по 1-1.5 см.

след което се развиват и подреждат в чиния. По същия начин се процедира и с другите топчици.



Кипва се подсолена вода и се пускат постепенно за 3 минути след което се изваждат с решетъчна лъжица в купа. Леко се поливат със зехтин и се разбъркват.

Загрява се малко зехтин в дълбок тиган и в него се запържват нарязаните на ситно лук и чесън, добавя се беконът нарязан на кубчета. Домата нарязан на кубчета, грахта, и подправките и се оставя да покъкри леко до омекване на зеленчуците. Половината сос се изсипва при фетучините и се разбъркват. Разсипват се в чиниите и отгоре се слага останалият сос и настърган ементал




Рецептата видях в блога на Pep-4o Много ми хареса оригиналната рецепта, но поради липсата на ягоди в момента реших да опитам с банани и стана много вкусно! Нямам търпение да опитам и нейното предложение с ягодки.

Продукти: 400 г банани (3-4), 100 г захар, 200 г заквасена сметана, 100 г бял шоколад + 50 г за украса, 50 мл прясно мляко, 1 ч.л. желатин, няколко капки червена сладкарска боя.

Бананите се намачкват или пасират заедно със захарта. Белият шоколад (без този за украса) се разтапя на водна баня и се разбърква добре с прясното мляко докато се разтвори напълно. Желатинът се оставя за няколко минути да набъбне в малко вода (3-4 с.л.) и се разтопява на водна баня. В купа се разбърква заквасената сметана и към нея се прибавя внимателно банановата смес. Налива се желатина на тънка струя като се бърка непрекъснато, сладкарската боя и накрая шоколадовата смес. Разсипва се в чаши или купички. Излизат 4 порции. оставя се в хладилник за няколко часа да стегне. Като когато е започнал леко да се стяга отгоре се поставят парченца бял шоколад. Реших да сложа сладкарска боя за да се получи контраст с шоколадовите парченца отгоре.

Да ви е сладко!

Много обичам Миш-Маш и имам чувството, че мога да изям неограничени количества.

Продукти: 6-7 печени и изчистени от люспите и семките зелени чушки, 3 домата, 6 яйца, 150 г краве сирене, 1 пак моцарела (125 г), сол на вкус ако е необходимо, 1/2 пак. краве масло (от малките)

Доматите се цепват на кръст от едната страна и се пускат за минута във вряща вода за да се обелят по лесно. Нарязват се на кубчета. Чушките се нарязват на парченца. В дълбок тиган се загрява маслото и в него се запържват чушките и доматите. Прибавят се яйцата, натрошеното краве сирене и нарязаната на кубчета моцарела.



Скоро Лора и Стоян от Бон апети показаха тази рецепта и направо се влюбих в нея. Не мога да пусна активен линк към рецептата защото имам някакъв проблем с бутоните - http://bonapeti.novatv.bg/recipes_of_the_day/?receipt=5964




Продукти: 1 кг телешко месо нарязано на кубчета, 100 г бекон, 250 г гъби, 3 картофа, 2 моркова, 2 стръка селъри (вид целина), 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 1 ч.ч. телешки бульон, 200 мл червено вино, дафинов лист 2 - 3, мащерка, 100 г брашно, сол и черен пипер на вкус, 1 голям домат - настърган

половината от зехтина се загрява в дълбок съд и в него се запържва до златисто нарязаният бекон. Месото се осолява и се поръсва с черен пипер и се овалва добре в брашното. Прибавя се към бекона, към тях се добавят нарязаните на ситно лук и чесън и се запоржва до златисто. Прибавят се бульона и виното, мащерката и дафиновия лист и се оставя да къкри около час и половина на слаб котлон. Ако е нужно се добавя по малко топла вода. Морковите, селърито, картофите и гъбите се нарязват и се прибавят към месото. Отгоре се изсипва настърганият домат, разбърква се добре и се оставя да къкри до готовност на месото и зеленчуците. Аз прибавих и още половин чаша бульон и готвих до почти пълното изпаряване.

Сервира се поръсено с нарязан пресен магданоз.

Това е една от най-вкусните манджички които съм яла :)




Не е някаква тайна рецепта, знае се от всеки, но аз си я знам като "рецептата на баба". Така правим течен шоколад откакто се помня. И понеже някои от грамажите са доста неясни и баба не си спомня някои неща като примерно колко грама е било това пакетче сухо мляко някои неща ги правим винаги на око. Аз ще запиша как направих шоколада днес. Това беше моят първи опит и стана чудесен. Едва ли има някой който да не си спомня с умиление за детските си години и течният шоколад на баба :)
Сканирах и листчето с рецептата вече доста зажълтяло и позакъсано.




Продукти: 250 г меко краве масло, 2 и 1/2 ч.ч. сухо мляко, 1 ч.ч. топла вода, 2 ч.ч. захар, ванилия, 50 г тъмно какао (може и повече)

Сухото мляко се разтваря в топлата вода. Маслото се разбърква със захарта до гладка консистенция, прибавя се ванилията, разтвореното мляко и накрая какаото. Насипва се в бурканчета и се поставя в хладилник :)

Че е калорично и тежко... така е, но от време на време можем да си доставим това удоволствие и да се впуснем в приятни детски спомени :)

Продукти: 3 яйца, около 50 г краве сирене, 100 г топено сирене с гъби и копър на вкус

масло и филийки хляб

Сирената се намачкват и към тях се добавят яйцата и копър. Разбърква се хубаво. Филийките се намасляват и се намазват с яйчената смес. Пекат се до готовност на горна фурна. Бързи, лесни и много вкусни :)

Много любими са на моят брат :) Той е най-големият почитател на сандвичите въобще.





Рецептата е от немската книга за шоколадови изкушения Über 100 köstliche neue Ideen.

Продукти: 4 големи банана, сокът на половин лимон, 200 г кафява захар, 500 г сладкарска сметана, 100 г черен шоколад, 100 г бонбони тип Лакта + няколко за сервиране

Бананите се намачкват добре, прибавя се лимоновият сок и захарта и се разбъркват добре на ниска скорост с миксер. Прибавя се сметаната и се разбърква добре. Насипва се в съда в който ще се замразява и се слага във фризера за 2 часа след което се разбърква добре с вилица. отново се поставя във фризера за още 2 часа. След това се разбърква отново и се прибавят нарязаните на дребно шоколад и карамел замразява се за още 2 часа.

Преди да се сервира се изважда за 15 минути в хладилник за да се размекне малко. Сервира се с парченца карамел.

Да ви е сладко!

*рецептата е много лесна и е идеална за приготвяне в горещите дни защото не изисква да се потим над печка.



Тази рецепта ми я каза мама и реших да си направя и аз вкъщи.

Оригинално се прави с узо, но ако не обичате анасон можете да го заместите с водка.

В 500 мл узо се слагат листата от 2 връзки джоджен, 2-3 пръчки канела, захар (на око слага мама така сложих и аз - около 500 г кафява захар) и се оставя бутилката на слънце за около месец като периодично се разклаща добре. Ако след това не е достатъчно сладко по вкуса на който го прави може да добави или захарен сироп на вкус като така се свалят градусите малко или още захар. Аз направих ликьора с водка защото аз обичам много узо, но повечето хора които познавам не включително и домашните. Към сместа обаче добавих малко анасон все пак за малко анасонов дъх.

Може да се сложи бяла захар вместо кафява, но аз имах само такава в момента в който го направих. Има много приятен ароман и вкус.


Първи опит за направата на гуакамоле в моята кухня. Направих го с едно авокадо защото не знаех дали ще ми хареса. Всъщност като го опитах за първи път изобщо не ми хареса, но реших да му дам втори шанс, защото все пак го опитвам за първи път. И друг път е имало случаи в които първо не ми харесва нещо за хапване, а после го омитам за нула време. Нямах царевичен чипс, но беше приятно и с картофен.

Ето така го направих аз, дали е правилно... не знам.

Намачках едно авокадо, към него добавих половин домат нарязан на дребно (като предварително изчистих семките за да не стане воднисто), 1/2 малка глава лук (настъргах я за да не го виждам, защото по принцип не ям лук), 1 лъжица зехтин, малко лимонов сок и 1 скилидка чесън нарязана на ситно. Сервирах с чипс.

Продукти: 1 пакет бутер тесто, мед, кафява захар, стафиди

Бутер тестото се разстила и се намазва с разтопен мед, отгоре се наръсва обилно със захарта и стафидите и се навива на руло. Самото руло също се овалва в захар и се реже на тънки филийки. Нареждат се върху тавичка покрита с хартия за печене на разстояние защото се надуват. И се пекат в сгорещена фурна до зазлатяване.

Много лесно и вкусно.