Хем е тиквеник, хем е малко по-различен тиквеник. У дома тиквеника е много тачен сладкиш и го правя в най-различни варианти. Може да използвате крем, който ви е любим. Няма много красив вид, но понякога и не толкова красивите сладкиши са много вкусни.
Можете да обогатите вкуса като използвате като добавки ядки, сушени плодове и пр. Аз използвах само тиква.
Продукти: за 8 парчета: 6 кори за баница, 600 г тиква, олио, 1/2 ч.л. канела
за сиропа: 1 ч.ч. захар, 1 и 1/2 ч.ч. вода
за крема: използвах една опаковка крем Оле на доктор Йоткер, която се разбива с 400 мл студено мляко
канела за поръсване
Тиквата се настъргва на едро и се задушава за кратко докато поомекне леко в олиото. Добавя се канелата и се разбърква. оставя се настрана за да изстине лекичко.
В единия край на 3 кори се поставя половината от сместа и се завива на рулце. По същия начин се процедира и с другите кори.
Рулцата се нарязват на 4 парченца и се поставят в покрита с хартия за печене тавичка. Ппекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса докато станат приятно златисто кафяви. През това време се приготвя и сиропа, вари се 10тина минутки. Горещите тиквеничета се заливат със сиропа и се оставят да го попият. Преместват се в удобен съд.
Приготвя се крема и се заливат с него. Поръсват се с канела.
Могат да се консумират и веднага.