Вчера докато разчиствахме балкона и видяхме, че ябълките са тръгнали да се развалят и реших да измисля нещо с тях. Някакво сладкишче. Първо си мислех да е някакъв пай, после пък да направя галет. Обаче се сетих за новата ми книжка със сладкиши с кремове и плодове и като я разлистих намерих този чийзкейк. Стана много приятен. Само дето нямах този размер тавичка и блатът ми стана малко по-дебел, затова й ще ви дам размера на тавичката от рецептата, а не моята :D

Рецептата е от книжката "Obst- und Blechkuchen - Fruchtig, fein und vielseitig"
Моите промени са минимални, ще впиша рецептата така както съм я направила аз.

*Вместо немската извара "Кварк" можете да използвате рикота или българска извара и да добавите малко заквасена сметана и да пасирате ако желаете за гладкост и по-кремообразна консистенция.

Сладкишът е много приятен. И не е много тежък както е и при повечето плодови сладкиши.




Продукти: за блата: 200 г брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 1 щипка сол, 125 г краве масло, на стайна температура, 100 г кристална захар, 1 ванилия, 3 яйца
за крема: 4 големи ябълки, сокът от 1 лимон
500-600 г кварк (или друга извара), 2 яйца, щипка сол, 150 г краве масло, на стайна температура, 150-200 г кристална захар, 1 ванилия, 1 опаковка ванилов пудинг, кората от 1 портокал и 1 лимон
за глазиране: няколко с.л. желе от дюли (или друго)

Първо ще приготвим крема. Двата белтъка се разбиват на пяна с меки връхчета заедно със щипката сол.
Маслото за крема се разбива докато стане пухкаво със захарта. Добавят се един по един жълтъците. След това кварка, ванилията, корите от портокал и лимон и пудинга. Кремът и белтъците се прибират в хладилника.


Фурната се загрява на 180-190 градуса.

Ябълките се измиват, обелват, изчистват от семенницте и се режат на едри кубчета. Поливат се със сокът от лимона и се разбъркват добре за да не потъмнеят.


Маслото за тестото се разбива на пухкав крем със захарта. Добавят се едно по едно яйцата, ванилията. В купа се смесват брашното, солта и бакпулвера и се добавят към маслената смес. Ако стане твърде рядко тестото се добавя още малко брашно. Зависи от големината на яйцата. Тестото остава лепкаво, но не много рядко.

Разстила се върху тавичка с размери 30/40 см (както казах тук беше и моята грешка от която се получи по-дебел блат - моята беше 20-30 см). Отгоре се подреждат половината ябълки.

Към крема се прибавят разбитите белтъци и се обединяват внимателно докато белтъците се поемат напълно и сместа стане еднородна. Изсипва се върху ябълките и отгоре се подреждат останалите.



Пече се в предварително загрятата фурна за около 50 минути след което още горещ се намазва с желето и се допича за още 5 минути. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника.

Да ви е сладко! :) Снимките ми не са много хубави, но днес беше малко мрачно през повечето време.







Това е нещо, което опитах за първи път още преди доста години когато за първи път идвах в Германия. Много ми беше вкусно. Става бързо и лесно и се приготвя от лещена яхнийка, която ви е останала от предния ден, а на следващия ден не ви се яде вече в този вид (всъщност изобщо не е задължително да е така, може да си се приготви лещата и специално за ястието, но по този начин с едно готвене и едно полу-готвене ( :D ) се сдобивате с две яденета. Няма да поствам рецептата с точни грамажи, но вие ще си прецените според останалата леща (или тази, която ще сготвите специално) колко шпецле да сварите според порциите, които желаете.

Вчера правих яхния от леща. Беше постна. А днес направихме тази вкусотия, която аз за жалост вече не мога да консумирам, защото на този етап са ми забранени всички варива.


Нуждаете се от сготвена леща. Сварявате шпецле според указанията в подсолена вода. Вече и у нас може да се намери винаги шпецле в Лидл. Преди се намираше само в баварската седмица, но отдавна забелязах, че са го оставили като постоянен продукт. Който не е опитвал - намира се при макаронените изделия.
Докато се варят слагате вътре при тях и няколко малки наденички/кренвиршчета. Гледайте да са качествени, защото иначе след варенето ще станат на каша и няма и да са вкусни.

Сервира се като се сипва малко шпецле, отгоре се залива с гъстата леща и се поставят нарязаните кренвирши.

Ако решите да си правите лещата специално за ястието можете да си сложите кренвиршчетата да се готвят в нея.

Ами това е! Лесно и много вкусно. Може да не ви изглежда много привлекателно като идея, но вярвайте ми... изключително вкусно е.
Аз днес дъвках само шпецле с кашкавал и преглъщах гладно гладно като гледах лещата :D Но това е положението, понякога нямаш избор и трябва да пазиш диета :D

Да ви е сладко!




Днес ходихме до една ферма тук, близо до Вайблинген. Аз съм малко по-добре вече и отидох с мама и Пасхалис. Взехме си хубави яйца, прясно мляко, кисело мляко за да си подквасим. И се порадвах на едни мънички теленца - сладурчета :) Облизаха ми и двете ръце аххаха. Беше освежаващо за мен, защото в последните няколко дни излизах само веднъж до лекарския кабинет. А и днес времето е чудесно.

Споделям малко снимки от там.








Това кремче го правих миналата седмица. Имаше в хладилника едно прясно мляко на което му изтичаше срока на годност другата седмица и реших набързо да направя един лек десерт.


Продукти: за 4 порции: 500 мл прясно мляко, 1 пак. пудинг ванилия, 5-6 с.л. кокосови стърготини, 5-6 с.л. захар, 100 г бял шоколад, 200 г заквасена сметана, 2 с.л. масло, 2 жълтъка, шоколад за украса


Към 400 мл от млякото се добавя захарта и кокосовите стърготини. Жълтъците (на стайна температура) се разбиват с 100 мл прясно мляко и нишестето. Когато млякото започне да кипи се добавя на тънка струя яйчената смес като се разбърква непрекъснато докато се сгъсти. Добавят се шоколадът, начупен на парчета и маслото и се разбърква добре.

Оставя се настрани и се разбърква от време на време до пълното му изстиване. Накрая се добавя и заквасената сметана и се разсипва в 4 купички. украсява се с бял и млечен шоколад (или каквото решите)

Може да се консумира и веднага, може и да се охлади. Кремът може да се използва и за торта или руло :)




Тези соленчици са дело на мама. Разболях се в събота и оттогава едва днес сложих едно бързо ядене в тигана. Толкова зле не съм се чувствала отдавна. Вчера дори ходих на лекар тук. От всичкия ми престой тук и предишни години ми се случва за първи път да съм толкова болна, че да имам нужда от лекар.

Мама ми направи тези соленки и една пилешка супичка в неделя и днес събрах сили да напиша набързо рецептата за бързите соленки. Стават вкусни и са изключително бързи за приготвяне, освен това са и само с два продукта :). Идеални за похапване в почивните дни докато си се изтегнал на дивана :)


Продукти: 2 листа охладено бутер тесто, сирене

Развива се единия лист тесто и върху него се натрошава и разпределя сиренето. Не мога да кажа колко е като грамаж, да покрие добре тестото. Отгоре се захлупва с другия лист тесто и се натиска леко за да се прилепи добре. Режат се ленти на около 2 см, който се пресукват и се режат на 2. Пекат се до зачервяване в тава покрита с хартия в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.






Тази супичка я правих днес. Стана много вкусна. Много семпла, с малко съставки. Чудех се дали да не напиша някоя от старите рецепти, които правих, но реших да е тази. Много изоставам с писането и насъбирам един куп снимки :D Но нямам време ииии ще е така.

* Супичката е подходяща и за хора със СРЧ, които нямат непоносимост към лактоза. В противен случай може сметаната да се замени с някакво ядково мляко. Също ако ви дразни лука или следвате ФОДМАП диета може да го пропуснете.



Продукти: (за 4 порции) 400 г моркови, 300 г картофи, 1 малка глава кромид лук, 1 с.л. краве масло (или растителна мазнина), 750 мл зеленчуков бульон или вода, сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. (Аз сложих съвсем мъничко защото трябва да избягвам много подправки), 50 мл животинска сметана или каймак.

За гарниране заквасена сметана, свежо сирене котидж - по желание (или обикновено краве сирене, може да се гарнира и с крутони, чипс от бекон, запечени ядки, семена и пр.), малко магданоз.


Картофите, морковите и лукът се измиват, обелват и нарязват на едри парчета. Заливат се с бульона и се варят до пълно омекване. Пасират се докато сместа стане гладка. Добавят се сметаната, маслото и подправките. Връща се на котлона за още 1-2 минути.

Сервира се с избраната гарнитура.
Бързо и вкусно :) Супичката има лек сладникав вкус заради морковите. Но ако сте любители на морковите като мен със сигурност ще ви допадне.

Може да се направи и в постен вариант с ядково мляко или само с вода, със зехтин.




Май където и да отида си оставам банановия човек! :D Трябва да си направя етикет "банани" тук. Както обикновено ми останаха няколко презрели банани и не исках да отидат зян и набързо прегледах хладилника и шкафа с какво разполагам за да ги оползотворя. Решението мигновено беше кремче. Стана много приятен, лек, свеж. Хапнахме си го с удоволствие.
Като се замисля след намаляването на консумация на сладко от мен такъв вид сладкиш би бил идеален за мен. Не много сладък, лек, млечен, с плод от който нямам проблеми със стомаха.



Ако и вие сте любители на кремовете, опитайте! Може да замените кварка с нашенска извара или рикота. Кваркът е по-фин като консистенция, напомня на крема сирене, на гъста квасена сметана, но не толкова гладка, затова може кремът да се пасира ако се използва българска хубава извара, защото е по-зърнеста като структура.


Продукти за 4 порции: 500 г натурален кварк (или рикота, българска извара), 400 г заквасена сметана, 2-3 меки презрели банани, 5-6 с.л. кафява захар (или на вкус), 2 пак. ванилия, 10-12 бр бишкоти


Бананите се намачкват на пюре и се смесват в купа с кварка (изварата), сметаната, ванилията и захарта. Разбърква се добре. Може да го пасирате за повече гладкост.

Отделят се 2 бишкоти за украса (по половинка на купичка). Редуват се натрошени бишкоти и крем в купичките.

Става мигновено крема. Оставя се за половин-един час в хладилника за да поемат бишкотите влагата и да се охлади кремчето.



Тази рецепта я отлагам още от самото ми идване в Германия. Днес правих пак за обяд и реших да я запиша. Много е лесна и бърза.
Маулташен са немските "равиоли". Това са големи джобчета от тесто, които са с пълнеж от месо, спанак. Още когато ги опитах за първи път ги опитах на тиган с яйца. Много ми харесаха още тогава. Но признавам си... по-калоричната им версия със сирена и домати на фурна ми допада още повече.
Тази година се заслушах в рекламите на Лидл и разбрах, че в баварската седмица могат да се намерят и при нас в България. Преди мама ми носеше като пътува за България със самолет и си ги замразявах.


Продукти за 2-3 порции: 1 пакет маулташен - 360 г, 1 малка консерва рязани и белени домати - 400 г, сол на вкус, 1 ч.л. захар за убиване на киселинността, пресен босилек, риган, мащерка, черен пипер, 200 г моцарела, 100 г кашкавал (или някакво жълто сирене), малко зехтин.

Доматите се смесват с всички подправки.


Маулташен се режат на филийки. Разпределят се на дъното на малка тавичка и се поливат с мъничко зехтин. Отгоре се заливат с овкусените домати. Моцарелата се реже на филийки и се разпределя отгоре. Накрая се наръсва с настъргания кашкавал /ементал, гауда или друго/.



Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса около 30-40 минути или докато се зачерви приятно кашкавалът отгоре.

Може да се яде самостоятелно или да се сервира със свежа салата.






От вчерашното ни хапване остана телешко месо. Беше само кипнато веднъж и измито. И реших да направя яхнийка колкото за обяд. Стана много вкусничка. Единствено късно се сетих, че щеше да е много по-вкусно ако си бях изпекла и обелила чушката вместо да я сложа сурова, но няма значение. И така беше вкусно и си хапнахме всичко.
Да си призная много рядко готвя телешко и не съм пробвала различни рецепти. Обикновено го правя на телешко


Продукти: за 3-4 порции: 300-400 г телешко месо, 1 глава лук, 1/2 тиквичка, 10-тина малки картофчета, 2 моркова, 1 червена чушка, 1/2 връзка магданоз, червен пипер, черен пипер, сол на вкус, 1 голям домат, 1 голяма супена лъжица брашно, около 50 мл зехтин/олио


Зехтинът се загрява в тенджерка с незалепващо покритие. Лукът се нарязва на дребно. Месото може да се кипне както мама правят за да излезне кръвта или направо да се сложи в тенджерката.

Месото и лукът се запържват в загрятата мазнина. Добавя се 1 лъжица брашно и се разбърква добре. Залива се с гореща вода колкото да покрие месото. Вари се на тих огън докато месото омекне. През това време се измиват, обелват и нарязват всички зеленчуци (без домата). Когато месото омекне се добавят зеленчуците и се готви до омекването им. Посолява се с подправките. Доматът се нарязва на ситно и се добавя към яденето преди да е готово. Оставя се да поври още няколко минути.

Магданозът се нарязва на едро и се прибавя към яхнийката. Котлонът се изключва.




Продукти: за 3 порции: 1 тиквичка, 2 домата, 2 чушки (зелена и жълта при мен), 1/2 патладжан, 1 голям морков, 10-15 малки картофа, 3 пилешки бутчета, магданоз, зелен лук, червен пипер, сол на вкус, малко зехтин.


Патладжанът се обелва, нарязва на големи кубчета и накисва за известно време в солена вода за да му "падне" горчилката.

През това време се измиват и белят всички зеленчуци. Режат се на едри кубчета. Лукът и магданозът се режат на ситно. Всичко се осолява със сол и червен пипер и се обърква добре. Разпределя се в гювеча и се слагат и бутчетата вътре. Полива се с малко зехтин. Може да се предвидят и по 2 бутчета на човек, но на нас ни стигаше по едно.




Може да покриете гювеча с фолио и след това да сложите капака. Така няма да се нацапа.
Пече се на 180 градуса за час и половина. След това се отстраняват капака и фолиото и се дозапича за още малко.