Мнооого любима рецепта от години. Всъщност за да съм точна за първи път правих точно тези галушки преди 11 години :) Днес нещо се присетих, че отдавна не съм правила и изтичах до магазина за прясно мляко и брашно :) Ето рецептата:

Продукти: 2 яйца, 60 г масло (поразмекнато), половин чаена чаша прясно мляко, 1 ч.л. сол, брашно колкото поеме /около половин килограм/

Растителна мазнина за пържене.

Замесва се еластично тесто от продуктите и се оставя да почине 30тина минути. След това се разточва на кора с дебелина половин сантиметър. С ракиена чашка (или пък формички, въпрос на избор) се изрязват кръгчета. варят се в кипяща подсолена вода 10-15 минути, докато изплуват. 

Растителната мазнина се загрява и галушките се пържат до зачервяване. Подходящи са както за гарнитура към супи и меса така и за отделно хапкане като соленки. На мен така са ми най-любими :) И снимки ще има по-късно :)


Преди години... повече от 10 имах една съученичка на която майка й е рускиня :) Ходехме си често на гости и няколко пъти там ме почерпиха със сладки с моркови. Никога няма да забравя вкуса на тези сладки, лошото е, че не мога и да го опиша... Тогава кой ти е мислил за рецепти... и за такива неща... Аз си бях дете :) Консуматор... Когато поотраснах... започнах да издирвам и да изпробвам рецепти с моркови :) 

Днес реших да изпробвам едни бисквитки с моркови :) Ето я рецептата:

200 г моркови (настъргани), 200 г пудра захар, 100 мл олио, брашно колкото поеме за меко тесто, една чаена лъжичка сода угасена в една супена лъжица кисело мляко (това е моята промяна).

Меси се меко тесто, разточва се на кора и се изрязват фигурки по желание. Пекат се до зачервяване върху готварска хартия.

за глазурата - 100г шоколад, 2 с.л. масло / разтапят се на водна баня и към тях добавяме 1 с.л. какао на прах и 1 с.л. пудра захар/

!Тъй като бисквитите са постни, може да се направи вместо глазура със шоколад и масло - глазура с пудра захар и да се пропусне лъжицата кисело мляко, а да се направи както е в оригинал.

 Сладките не станаха това което търся, но пък се получиха чудесни маслени ароматни бисквитки за чай или кафе :) 


Една гозба от детството ми. Не я правя често защото става доста тежичка, но никога не е спирала да ми е любимата манджичка :)

Продукти: половин килограм сварен боб, 1 чушка - нарязана на дребно,  3-4 скилидки чесън и те така нарязани, 1 глава лук - също нарязана на дребно, сол на вкус, червен пипер - 1 ч.л., джоджен 1ч.л. едно малко бурканче лютеница, половин пакетче масло, 1 ч.л. захар, 1 или 2 парчета сръбска наденица - нарязана на кръгчета.

загрява се маслото, в него се запържва лука, добавят се чесъна, чужшата и наденицата. След това боба, Оставя се да се запържи малко и се добавят подправките :)

Това е. Става много вкусно.


Вчера в магазина ги видях за първи път и реших да ги пробвам. По плътни са от другите... харесаха ми определено, даже си помислих колко вкусна ще стане баклавата с тях. Не намерих снимка или линк в нета за да ги покажа, но това си пишеше отгоре "одрински". Пловдивски са. 

Продукти: 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 кори за баница, 1 ч.л. сода за хляб (за първи път правя така между другото, отдавна се каня да пробвам и ми хареса резултата), 300-400 г сирене, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче масло, може и сол ако има нужда. аз не слагам

прави се сместа за пълнежа (без маслото). разпределя си се върху всяка кора, навиват се на рулца и се нареждат в намаслена тавичка.  Оставям няколко лъжици от сместа и разреждам с мъничко вода. напръсквам с нея баницата и отгоре нареждам парченца масълце. пече се до готовност в умерена фурна. 

Това си е най-обикновена баница всъщност, но исках да похваля тези кори :)


Рецептата е на Корнелия от Веселият готвач. Единствено промених глазурата. 

Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. канела, 1 пак. бакпулвер, 1 ч.л. сода за хляб, щипка сол, 1 ч.ч. пюре от тиква (аз сварих тиква и я пасирах), 1/3 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 100 г шоколад на парченца, ванилия, 1/2 ч.ч. размекнато масло

за глазурата: 100 г шоколад, масло, малко прясно мляко и 2 с.л. брашно

Разбиваме маслото със захарта, прибавяме яйцата, пюрето от тиква, млякото, ванилията и сухите съставки смесени в купа. след това добавяме и шоколадовите парченца.

намазваме форма за кекс с мазнина и поръсваме обилно с брашно изсипваме сместта и печем до готовност на средна температура.

След като кекса изстине напълно го заливаме с глазурата (разтапяме шоколада и маслото на восна баня и прибавяме брашното размито в млякото, бъркаме 1-2 минути и е готова)

Бон апети :)


Разгледах си постингите и видях, че съм пропуснала да запиша тази рецепта. Направих тортичката за рожденния си ден :) кремът за тортата е на Лео от бг мама (тортата с банани и шоколад)

2 пакета бисквити закуска, 2 кутийки течен шоколад от по големите, 2 големи заквасени сметани, 1 кг изчистени от костилките череши, 2 банана.

Разбива се крема от сметаните и течния шоколад. В тавичка се редят бисквити, крем, нарязани на колелца банани бисквити, крем нареждаме черешите и отгоре се изсипва останалия крем :) Оставяме една нощ в хладилник и тортата става просто уникално вкусна... особено като се смеси вкуса на шоколада с черешите :) 

И ето още една поостаряла вече рецепта, която всички вкъщи много тачат :)

Продукти: 1/2 кг картофи, 150 г сирене, 100 г. топено сирене (може да се комбинира и всяко топче да е с различно сирене, да се вземе сирене мимолет, синьо и т.н.), 2бр яйца, галета, магданоз, 1/2 връзка листа от пресен лук, олио за пържене, сол 


Картофите се варят. Пасират се и се смесват със сиренето, магданоза, солта и нарязаните на ситно пера лук. След това от сместа се оформят топчета, като в средата на всяко едно топче се слага парченце топено сирене като пълнеж. Готовите топчета се потапят в разбитите яйца, галетата и се пържат в олиото до приятно златисто. 

За соса: 2 с.л. майонеза, 5 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. горчица и чесън на вкус. Всичко това се разбърква добре и с получената смес се заливат готовите топчета съответно подредени в подходяща чиния или плато.

Една старичка рецепта, която съм забравила да впиша :)

сварявате една чаша ориз със зеленчуков бульон. След като се свари го намачквате хубаво и към него прибавяте една нарязана на дребно пиперка, малко царевица, нарязан магданоз, 20-30 грама настърган кашкавал, може да сложите и малко синьо сирене (получава се доста интересно на вкус). Загрявате олио в тиган, правите от сместа топчета, овалвате в разбито яйце, след това в брашно и картофено пюре на прах (може и в сусам след това). Пържите до порозовяване. Сервира се със сос пожелание.

Продукти: 1 бутер тесто, 2-3 кренвирша, една глава лук, 10тина гъби, 3-4 с.л. доматено пюре, половин пиперка (червена), маргарин или масло за намазване, по едно парче кашкавал за отгоре.

загрява се малко мазнина и в нея се задушават ситно нарязния лук, към него се добавят нарязаните гъби, след това червената пиперка, кренвирша и доматеното пюре.

Тестото се разстила и се намазва с малко масло или маргарин. Отгоре се разстила пълнежа и се навива на руло. То се нарязва на парчета на 2-3 см които се обръщат като пънчета. Отгоре се слага по парче кашкавал и се слагат в предварително загрята фурна. Пекат се до готовност.

Бърза и вкусна вечеря :)


Може някой да я е измислил и преди мен и с друго име, но за себе си аз я открих и то без да искам... като ми се смесиха две други салати и ми хареса вкуса :))) Та не претендирам за авторство, претендирам, че е вкусна :) Хи хи. Та ето от какво се нуждаете:

1 бр. китайско зеле, 300-400 г меко сирене (примерно Дунавия или Арла) нарязано на кубчета, 1 краставица, 1 кофичка от големите заквасена сметана (вчера пробвах "на баба" не бях вземала от тази сметанка и много ми хареса... помня, че на "бор чвор" не ми допадна вкусово..., но то си е и въпрос на вкус де., зехтин и сол на вкус... аз не сложих 

Зелето се нарязва на едро, добавят се краставиците нарязани на полумесеци, сиренето, сметаната и зехтина и се обърква хубаво. И това е :) Бон апети!