Не боляло да достигнеш заветната възраст от 33. Същото си е. Чудех се каква торта да си спретна тази година и се спрях на тази бърза и непретенциозна вкусотия.
Сутринта ходих в морската градина да потичам малко, че ме чака хапване на сладко довечера. Ударих един фреш от цвекло и моркови и седнах набързо да напиша рецептата, че ме чакат чистене и гости довечера.
Благодаря на всички приятели, които ме подкрепиха за виртуалното ми готварско тефтерче и на всички знайни и незнайни приятели, които ме вдъхновяват с рецептите си и споделят своите вкусотии.
Честити 33! :)
* Ще се опитам да запазя едно парче за снимка на разрез утре :) АКо не успея ще си го представите.
За блатовете отново използвах рецептата на Ина за тези кексчета, но не сложих шоколад на парченца вътре. Открих, че рецептата е перфектна за блатове за торта, получават се много сочни и вкусни.
Продукти: за блатовете - за 2 блата по 22 см: 1 яйце, 3/4 ч.ч. настъргана ябълка, 3/4 ч.ч. кисело мляко, 1/3 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. кафява захар, 1 ч.ч.* брашно, 1/2 ч.ч. горчиво какао, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 1 пак. ванилия,
за крема: 250 г маскарпоне, 350 г крема сирене, 1 консерва дулсе де лече/сгущенка/карамел
за сиропа: 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. кафява захар
за украса: малини и бял шоколад
Фурната се загрява на 200 градуса. В купа се смесват мокрите съставки като содата се "гаси" в киселото мляко. Добавят се сухите съставки. Изсипва се половината смес във форма с падащи стени. Добре е формата да е постлана с хартия за печене. Пече се 5 минути на 200 градуса и след това се превключва на 180 и се пече до готовност (забита клечка за зъби в блата трябва да излезне суха без полепнала смес).
Така се постъпва и с другия блат. оставят се да изстинат.
Сиропът се сварява, оставя се да покипи 10тина минути и се оставя да изстине.
Всички продукти за крема се смесват и се разбиват до гладка смес на бавни обороти с миксера.
Блатът се сиропира и се покрива с половината крем, отгоре се слага и другият сиропиран вече блат. Разпределя се втората част от крема и се подреждат малини и нарязан фино бял шоколад. Оставя се да престои 1 нощ в хладилника.
Кремът се получава с много фин карамелен вкус, не е много сладък, ако искате да ви е по-сладък добавете малко пудра захар на вкус.
Сутринта ходих в морската градина да потичам малко, че ме чака хапване на сладко довечера. Ударих един фреш от цвекло и моркови и седнах набързо да напиша рецептата, че ме чакат чистене и гости довечера.
Благодаря на всички приятели, които ме подкрепиха за виртуалното ми готварско тефтерче и на всички знайни и незнайни приятели, които ме вдъхновяват с рецептите си и споделят своите вкусотии.
Честити 33! :)
* Ще се опитам да запазя едно парче за снимка на разрез утре :) АКо не успея ще си го представите.
За блатовете отново използвах рецептата на Ина за тези кексчета, но не сложих шоколад на парченца вътре. Открих, че рецептата е перфектна за блатове за торта, получават се много сочни и вкусни.
Продукти: за блатовете - за 2 блата по 22 см: 1 яйце, 3/4 ч.ч. настъргана ябълка, 3/4 ч.ч. кисело мляко, 1/3 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. кафява захар, 1 ч.ч.* брашно, 1/2 ч.ч. горчиво какао, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 1 пак. ванилия,
за крема: 250 г маскарпоне, 350 г крема сирене, 1 консерва дулсе де лече/сгущенка/карамел
за сиропа: 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. кафява захар
за украса: малини и бял шоколад
Фурната се загрява на 200 градуса. В купа се смесват мокрите съставки като содата се "гаси" в киселото мляко. Добавят се сухите съставки. Изсипва се половината смес във форма с падащи стени. Добре е формата да е постлана с хартия за печене. Пече се 5 минути на 200 градуса и след това се превключва на 180 и се пече до готовност (забита клечка за зъби в блата трябва да излезне суха без полепнала смес).
Така се постъпва и с другия блат. оставят се да изстинат.
Сиропът се сварява, оставя се да покипи 10тина минути и се оставя да изстине.
Всички продукти за крема се смесват и се разбиват до гладка смес на бавни обороти с миксера.
Блатът се сиропира и се покрива с половината крем, отгоре се слага и другият сиропиран вече блат. Разпределя се втората част от крема и се подреждат малини и нарязан фино бял шоколад. Оставя се да престои 1 нощ в хладилника.
Кремът се получава с много фин карамелен вкус, не е много сладък, ако искате да ви е по-сладък добавете малко пудра захар на вкус.