Отдавна не съм писала. От няколко дни съм болничен и пазя леглото и реших да използвам времето и за това. Имам остра бъбречна инфекция и гледам да запълвам времето си с някакви леки неща за да не мисля за болката.
Болки не болки вчера направих този чийзкейк понеже в купата за плодове презряваха доста банани, които не исках да изхвърля. След това жестоко съжалявах, че съм се навила още в началото на лечението си да стоя права толкова време, но... човек си пати от главата, нали така?



Продукти: за блата: 200 г бисквити диджестив с млечен шоколад и 100 г овесени бисквити, 6 с.л. разтопено масло

За чийзкейка: 550 г крема сирене, 400 г заквасена сметана, 2 големи пюрирани банани, сокът и кората от 1 лимон, пудра захар на вкус, 3 големи яйца, ванилия, 4 банани нарязани на кръгчета

за крема: 300 г маскарпоне и 300 г заквасена сметана, сокът от половин лимон и захар на вкус



Фурната се загрява на 180 градуса.

Бисквитите се смилат и към тях се добавя маслото. Сместа се разпределя във форма с падащо дъно (моята е 26 см) и се притиска добре с лъжица. Оставя се в хладилника докато се приготви крема.

В купа се смесват пюрираните банани и лимоновия сок. В дълбока купа се разбъркват с тел или миксер крема сиренето и захарта докато захарта се разтвори. Добавят се заквасената сметана и яйцата едно по едно. След това към тях се добавят и ванилията и бананите. Половината смес се изсипва в тавичката и отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета банани. След което се залива с останалата смес. Заглажда се и се пече около 70 минути. Оставя се да изстине напълно за няколко часа. Аз след изстиване оставих чийзкейка за една нощ в хладилника.

Кремът за чийзкейка се приготвя като се смесват маскарпонето, заквасената сметана, лимоновия сок и захарта. Разпределя се отгоре върху чийзкейка.

* Може да се направи и заливка от карамел и банани, но това не е задължително.






Още един начин да уползотворите няколко банана, които не можете да изядете на плод :)



Днес си ги направих за следобедна закуска и останах очарована. Много са вкусни и засищащи и  се правят с лесно достъпни продукти, които в повечето случаи винаги имаме в хладилниците си.

Може да се сервират с всякакви плодове, заквасена сметана, мед, кленов сироп, сладка, пудра захар, плодови пюрета... каквото имате и каквото обичате. Аз имах заквасена сметана, ягоди и кленов сироп. Чудесно си паснаха.



Продукти: за 1-2 порции (зависи колко сте гладни :D, а ако е за мъж сто процентово за една порция :D )
150 г извара (рикота, котидж чийз, аз използвах котидж и дори не го раздробих много за да останат малки парченца), 1 яйце, 1-2 равни с.л. кафява захар, щипка сол, щипка ванилия, 3-4 равни с.л. брашно.

кокосово масло за тигана,
за гарниране плодове, заквасена сметана, кленов сироп (или на вкус)


Яйцето се разбива с тел или с вилица и се добавят и останалите продукти. Тестото става сравнително  гъсто. Загрява се тиган с 1 ч.л. кокосово масло. Когато е добре загрята мазнината се оформят с лъжица малки палачинчици. От моето тесто направих 10 малки палачинки.
Пекат се от двете страни до златисто и се хапват топли.









Есента вече чука сериозно на вратите ни и е време есенните аромати да ни завладеят. От миналата година се каня да направя брауни с тиква и ето, че намерих една рецепта, която адаптирах по свой вкус. Получи се странно (в хубавия смисъл на думата) и много вкусно брауни. А е и много красиво! Не може да му се отрече!
Този сезон ще споделям повече тиквени вкусотии. Всички мои близки знаят, че есента за мен е тиква и кестени :D


Честит ОКТОМВРИ, мили приятели! Дано ни донесе хубави емоции! С топлина в душата го посрещам :)




Продукти: за браунито: 1/2 ч.ч. разтопено краве масло, 3/4 до 1 ч.ч. кафява захар (в оригиналната рецепта са 2, но това ми се струва твърде много), 1 ч.ч. пюре от тиква (аз си опекох тиквата и си я намачках с вилица), 2 големи яйца, ванилия, 1 ч.ч. хубаво какао, 3/4 ч.ч. брашно, щипка сол и 1/2 ч.л. бакпулвер

за чийзкейк частта: 200 г крема сирене, 1 голямо яйце, ванилия, 3/4 до 1 ч.ч. пюре от тиква, захар на вкус,

парчета печена тиква - около 10-тина

за заливката - 200 мл готварска сметана, 250 г черен шоколад (или смес от 100 млечен и 150 черен)



Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка с размери 20 на 20 се застила с хартия за печене.

Яйцата се разбиват със захарта и към тях се добавят разтопеното масло, ванилията и пюрето от тиква. Към тях се прибавят и сухите съставки.

Крема сиренето се разбива с яйцето, пюрето, захарта и ванилията.

В тавичката се изсипва половината смес от браунито. Отгоре се залива с чийзкейк пласт и се наряждат парченца печена тиква. Най отгоре се разпределя другата част от браунито. Пече се около 30 минути или при забиване на клечка в средата трябва да има съвсем малко полепнали трохички. Не препичайте за да не стане сух сладкиша.

Оставя се да изстине напълно. След това се приготвя заливката. Сметаната се загрява и в нея се разтопява шоколада. Залива се сладкиша и се оставя поне за половин час в хладилника.

Много лесно се приготвя. Само звучи много завъртяно :)