Вчера реших да направя тутманик и споменах на мама и тя ми показа тази рецепта . Реших да я направя иииии стана много вкусно. Аз напоследък избягвам тестените, но хапнах едно малко парченце за проба. Съвсем малки са ми промените.



Продукти: 1 ч.ч. топло прясно мляко, 1 пак. суха мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 с.л. олио + малко за намазване на купата, 300 г сирене, 3 яйца (разделени белтък от жълтък), 125 г краве масло, черен сусам за поръска (или някакви семена по избор), брашно колкото поеме - около 500-600 г

От сухата мая, 2-3 с.л. брашно, захарта и малко вода се прави кашичка с гъстота на боза. Оставя се да удвои размера си и се замесва тесто заедно с останалото топло мляко, солта и олиото. Намаслява се купа с малко олио и тестото се оставя да втаса.

След като втаса се разделя на 12 топчета. Маслото се разтопява, а сиренето се натрошава и смесва с белтъците.

В тавичка се постеля хартия за печене и се намаслява с масло. Взема се едно топче от тестото и се потапя в маслото. Разтегля се малко и се поставя в средата на тавичката. отгоре се поръсва със сместа от сирене и белтък. Повтаря се докато свършат топчетата тесто като накрая не се поръсва със сирене. След това се "разточва" с пръсти по цялата тавичка и се нарязва на квадрати. отгоре се намазва с разбитите жълтъци с малко прясно мляко и се наръсва със семена. Оставя се да втаса в тавата около половин час.

Фурната се загрява на 190-200 градуса и масленицата се пече до готовност.




Поводът е рожден ден :) На прекрасният съпруг на мама. Макар и да са далече от нас по традиция направих нещо сладичко за негово здраве. Жив и здрав да ни е! И много дълги години да ни радва всички!


Продукти:
за блата: 2 пакета бисквити. Използвах ето тези като едните бяха какаови, 125 г разтопено краве масло

за крема: 375 г крема сирене/ 3 пак./, 250 г маскарпоне, 250 мл подсладено кондензирано мляко, 100 г заквасена сметана, сокът от един лимон, ванилия, 2 пак. желатин, 500 г малини, захар ако ви е необходимо тъй като всеки има различен вкус.

за заливката: 500 г малини, 1/2 ч.ч. захар, 1 с.л. малиново нишесте


Бисквитите се смилат или настъргват/начукват до фин прах. Прибавя се разтопеното масло и тази смес се разпределя във формата за торта /моята е 26 см/. Оставя се в хладилник да стегне.

През това време се претриват малините (може да са пресни или замразени) през цедка. Реших да процедирам така за да може и моят любим да хапне, защото са му забранени всякакви плодове със семенца.

Разбиват се крема сиренето и кондензираното мляко на ниска скорост с миксер. прибавят се маскарпонето, ванилия, захар ако ви е необходимо, заквасената сметана и накрая лимоновия сок.
Желатина се накисва в 1 к.ч. вода и след като набъбне се разтваря на водна баня. Оставя се леко да позастине и след това внимателно се прибавя към сместа като се бърка непрекъснато за да не станат бучки.

Сместа се разделя на две. В едната част се добавя половината от малиновото пюре. Двете смеси се изсипват върху блата. може да се изсипят първо едната и след това другата и с вилица да се разбърка за да стане шарено. Или да се редуват черпак бяла, черпак розова.
Оставя се в хладилника за няколко часа докато стегне.

Приготвя се заливката от захарта, малиновото пюре и нишестето. оставя се да кипне докато започне да се сгъстява. Чийзкейка се залива с вече поизстиналата малинова смес.




Вкъщи много не се харесва бялото месо на пилето. Бяхме купили едно пиле на грил в неделя и половинката ми предложи да направя бялото месо с майонеза.

Продукти: бялото месо от едно пиле (варено, печено), 10 малки кисели краставички нарязани на дребно, 1 ч.ч. смес варени в подсолена вода грах и царевица, сол ако е необходимо и черен пипер на вкус, 1 кутийка майонеза и 2-3 с.л. гъсто кисело мляко.

Месото се нарязва на много ситно и се смесва с всички останали продукти.

Нищо сложно.

Тези мъфини приготвих много отдавна. Още края на ноември месец за да отбележим маминия рожден ден. Рецептата видях от тук.




Продукти: 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. олио, 1 яйце, 1/4 ч.ч. сок от мандарини, 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1 пак бакпулвер, ванилия, 1 с.л. настъргана кора от мандарина

За пълнежа:

шоколад на парченца и 2-3 супени лъжици маскарпоне разбъркано с 100 г. разтопен шоколад (охлажда се докато стегне).

Разбъркват се мокрите съставки, отделно се приготвят сухите и двете смеси се обединяват. В тава за мъфини се подреждат хартиени формички. Изсипва се по 1 с.л. от сместа и на половината сложих по парченце шоколад, на другите по една препълнена лъжица от вече стегналия крем с маскарпоне. Отгоре допълних формичките (не до горе, 2/3 трябва да са запълнени).

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност (около половин час)
Рецептата е на моята приятелка - Цвети!




Голяма вкусотия с която се гощавахме по време на постите :)


Продукти: 1 пакет кори за баница, 4 големи картофа (около 500 грама), 100 мл разтопен маргарин, 50 мл зехтин, 1 ч.л. сол

Картофите се сваряват и се намачкват заедно със солта и зехтина.

Част от плънката се разпределя на две кори, завива се на рулце и след това на охлювче в тавичка покрита с пекарска хартия. така се процедира и с другите кори като всяко следващо рулце се увива около навитите вече. Отгоре се залива с разтопения маргарин. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути.

Аз пропуснах чубрицата защото нямах в момента, но пак стана много вкусна.





Продукти: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 3/4 ч.ч. захар, 1/2 ч.л. сол, 3 пюрирани банана, 1 яйце, 1/3 ч.ч. меко масло, ванилия, 100 г бял шоколад нарязан на дребни парченца, една шепа червени боровинки и малко кафява захар мусковадо за поръсване.



Смесват се сухите съставки. Бананите се намачкват добре с вилица и се разбъркват със захарта, яйцата, маслото и ванилията. Двете смеси се обединяват. Добавят се нарязания шоколад и червените боровинки.

Приготвя се тавичка за мъфини с хартиени формички или се намаслява. Сместа се разпределя и отгоре се наръсват с по една чаена лъжица кафява захар. Пекат се около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. (Клечка забита в центъра трябва да излиза суха)






Продукти:500 мл соево мляко (натурално, неподсладено), брашно колкото сместа да стане с гъстота на боза, половин пакетче бакпулвер, щипка сол, 1-2 с.л. олио, 1 с.л. захар, ванилия

сладко по избор, маргарин или друга растителна мазнина за намазване на тигана.

Продуктите се разбъркват добре и сместа се оставя да престои малко. През това време се загрява тигана и се намазва с мазнина. Палачинките се пекат от двете страни до готовност.

Вкусни са дори без да се намажат със сладко.
Тази прекрасна рецепта открих доста отдавна и си я бях правила само в оригинал с шарената сол. Невероятна! Както и всичко в блога на Ева Тонева!




През част от Коледните пости бях доста болна и нямах много желание за готвене защото нямах сили и доста пъти просто замесвах една такава пита и си хапвахме чудно.

Продукти: 1 пакетче суха мая или половин кубче прясна, малко повече от 1/2 кг брашно, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 80 мл зехтин, 350 мл топла вода
За наръсване отвътре - 100-150 г маслини нарязани на филийки, малко зехтин и шарена сол

Маята и захарта се разтварят в малко от топлата вода, покриват се за десетина минути докато удвои обема си. Замесва се тесто от втасалата мая, топлата вода и солта. Постепенно се започва омесването със зехтина докато тестото го поеме напълно. оформя се на топка и се оставя в намаслена купа да втася.

След като втаса тестото се разточва на правоъгълна кора. Намазва се със зехтин и се наръсва богато с шарена сол и нарязаните маслини. Завива се на руло по дългата част, а рулото се връзва на възел като се подпъхват краищата му. Поставя се в тава покрита с пекарска хартия и се оставя за половин час да втаса. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

Докато е топла се намазва със зехтин и шарена сол.





Изключително вкусна питка! Почти цялата я омитахме на едно ядене :)



Тези бонбони направих специално за скъпа приятелка, която не бива да яде захар.

Беше и първият ми опит за веган бонбони, доста приличен се оказа.




Продукти: 1 ч.ч. сурови ядки (използвах 2 части бадеми и 1 част кашу), 1 ч.ч. сушени плодове микс ( смокини, годжи бери, фурми, кайсии и банан). Реших да са тути фрути :)
2 с.л. какао

за овалване какао и кокосови стърготини.

Ядките се накисват във вода за 24 часа. Бадемите се изчистват от обелките. Отцеждат се всички адки от водата и се смилат в чопъра на възможно най-ситно. Понеже ми е малък чопъра смлях отделно сушените плодове и ги изсипах при ядките.
Смесват се добре. Разделя се сместа на 2 части. В едната половина се изсипва какаото и се омесва добре.

в две чинии се изсипват кокосови стърготини и какао в другата.

Започва се от какаовите бонбони. оформят се топченца и се овалват в кокосови стърготини.
Изсипват се останалите стърготини при бялата смес и се оформят топчета които се овалват в какао.

Кокосовите стърготини бяха 50г в пакетчето мисля...





След като престояха в хладилник ми харесаха повече отколкото като опитах веднага.
Тези които бяха с какао вътре ми бяха по-вкусни. Може би защото в другите се усещаше по-силно смокиновия вкус, а аз не ям смокини в никакъв вид. Докато какаото някак притъпяваше вкуса на смокиня в другите.



В интерес на истината не знаех дали ще се харесат на моята приятелка, но останах много радостна когато разбрах, че цялото й семейство са ги харесали и бързичко са ги унищожили.


Честита Нова Година, мили приятели!



Доста дълго не съм писала в блога, първо бях малко болна, после пък дойдоха празниците и най-сетне откривам малко свободно време.

Желая ви 2013та година да е изпълнена с много хубави емоции и преживявания за вас, много здраве, успехи и любов! Бъдете щастливи!

Слънчеви поздрави от мен! Аз вече съм в очакване на пролетта и лятото :)