От 26 април вечерта вече съм в Германия. Първият ми полет мина учудващо добре като за страхливец като мен. Ще напиша и за това когато имам време. Днес не се работи и затова се заех да напиша пост в блога и да отхвърля няколко имейла.
Ще остана тук май и юни, на гости на мама :)

Да са живи и здрави всички благодарение на които се развива толкова технологията, та мога да съм в постоянна връзка с любимите ми хора в България.

Такаааа стига празни приказки... искам да споделя за тези рулца... Преди да замина брат ми си беше поръчал да му направя пълнени запечени палачинки. Ден след това обаче попаднах на пост във Фейсбук на Роси от Кулинарен елексир в който тя споделя своето руло с тиквичка и кашкавал и аз просто реших в последния момент да променя пълнените палачинки в тези рулца, защото имах една самотна малка тиквичка в хладилника.

Малко промених идеята като направих не едно руло, а 3 омлета и сложих вътре и месце. Много ни хареса, изключителна вкусотия!

Снимките ми не са особено хубави, но това е положението. Нямам други! Надявам се въпреки грозните снимки да се доверите на това, че са вкусни :)


Продукти: за 3-4 омлета: 6 яйца, една малка тиквичка, 1/2 връзка копър, сол на вкус, масло за тигана
за пълнежа: 1 пушено пилешко бутче, 125 г моцарела, по 1 с.л. крема сирене и лютеница на омлет
за отгоре: 100 г кашкавал


Яйцата се разбиват заедно с настърганата на ситно ренде тиквичка, солта и нарязания на ситно копър. Загрява се тиган и се намазлява. Правят се 3 или 4 омлета в зависимост от големината на тигана.

Фурната се загрява на 190-200 градуса. В тавичка се постила хартия за печене.

Пилешкото бутче се обезкостява инарязва на дребни парченца. Всеки омлет се намазва с по 1 с.л. крема сирене, лютеница, поръсва се с пилешкото месо и отгоре в единия край се нареждат тънки шайби моцарела. Завиват се на рулца и се подреждат в тавичката и се наръсват с настърган кашкавал. Запичар се докато кашкавалът се зачерви леко.




Както свързваме Коледа с канела, джинджифил, карамфил и т.н. за мен Великден е лимони :) Направих тази тортичка защото ми се хапваше нещо сладко, но да не е тежко, а напротив. Винаги съм обожавала сладкиши, които са с крем от кисело мляко или заквасена сметана. Киселостта внася една страхотна свежест. Да не говорим когато добавим към картинката и лимони.
Много се хареса тази тортичка у дома и аз въпреки, че не трябва да ям много сладко си хапнах две тънки парчета с най-голямо удоволствие.

Използвах цеденото кисело мляко на Olympus 10%. Разкошно е! Формата за торта, която използвах е с диаметър 26.5 см/7 см височина.


Продукти: за блата: 3 големи яйца, 100 г кристална захар, 1 прахче ванилия, 50 г разтопено масло, 100 г брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, масло и брашно за формата за печене

за крема: 2 кофички цедено пълномаслено кисело мляко (700 г), 200 мл сладкарска сметана за разбиване, кората и сокът на 1 лимон, 1 ч.ч. кристална захар, ванилия, 20 г желатин (моят е на листа - бяха 12 листа), 1 компот от праскови


Първо се приготвя блата. Фурната се загрява на 180 градуса. Формата за торта (с падащо дъно) се намазва с масло и се набрашнява. Излишното брашно се изтупва.

Разбиват се белтъците на сняг. В отделна купа се разбиват жълтъците на гъст крем със захарта. Към жълтъчената смес се добавя ванилията и се разбива добре. Добавя се брашното смесено с бакпулвера и след като сместа стане еднородна се добавя и маслото. Ако стане мнооого гъста се добавят 2-3 с.л. вода или сок от компота (ако яйцата са били по-малки).
Към тази смес се добавя внимателно белтъчната смес. Гъстотата е по-голяма от на кексово тесто.
Изсипва се във формата и се заглажда добре. Пече се докато стане златист на цвят отгоре и забита клечка в средата излезне суха без полепнали трохички по нея (около 25-30 минути).

Изважда се от фурната и се оставя да изстине напълно. Набожда се с клечка за зъби и се изсипва половината от сока от компота.
Желатинът се накисва в другата половина от сока докато омекне в моя случай (или набъбне ако е на прах). Сладкарската сметана се разбива докато стане пухкава.
Киселото мляко се разбива със захарта, добавят се кората и сокът от лимон и ванилията. Към тях се прибавя и разбитата сметана. Сместа става много пухкава.
Желатинът се обработва според указанията на пакетчето. Аз разтопих моя на ниска мощност в микровълновата като спирах от време на време за да разбъркам.

Желатинът се оставя за няколко минутки да се охлади, но трябва да се внимава да не започне да стяга. Обединява се с крема.

Върху блата се нареждат прасковите и се залива с крема. Заглажда се отгоре и се оставя да стегне за няколко часа в хладилник. Аз я оставих цяла нощ и на другия ден беше перфектна за консумация. Може да украсите с каквото прецените. Аз настъргах малко лимонова кора.




Адаптирана от тук.



В понеделник вадиха мъдрец на моя мъж и тази седмица сме на разни крем супи. Вчера видях хубав пресен спанак в Билла и реших да му направя една супа на Попай Моряка :D
Аз не обичам спанак, но като пробвах как е на сол и всъщност като е пасиран не е толкова зле.


Продукти: 4 картофа, 300 г изчистен спанак, 2 моркова, 1 стрък (не много голям) праз лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. сушени зеленчуци, сол на вкус, парче масло, 140 г топено сирене

Картофите, лукът, чесънът, морковите се обелват и режат на едри парчета. Слагат се в тенджера с вода със сушените зеленчуци и малко сол и се варят до омекване на зеленчуците. Добавя се спанака, аз го сложих цял, не съм го рязала на по дребно. Оставя се да се вари още малко докато спанака омекне. Супата се дърпа настрани и се пасира до гладкост. Добавя се парче масло и топеното сирене и се минава още малко с пасатора докато всичко стане добре усвоено и гладко. Накрая се добавя и още сол ако е необходимо. Ако не сте сложили достатъчно вода може да сложите до желаната гъстота и да оставите да кипне още веднъж.

Бързо и по реакциите на мъжа ми, доста вкусно :) Пък и полезно!




Направих тези курабийки миналата седмица. Много ароматни се получиха, леко киселички от лимона. Чудесни са за Великден. В Гърция този тип курабийки са традиционни за Великден и имат най-различни варианти.
Аз вече споделих подобни на тези, но постни.
В тези има масло, яйца, прясно мляко. Адаптирах рецептата от тук. Намалих дозата наполовина. Добавих и семена мак за разкош :)


Продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 60 г меко краве масло, 60 мл олио, сокът и кората на 1 лимон, 1 ванилия, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сода, 2-3 с.л. маково семе
няколко лъжици мляко за намазване и захар за поръсване



Маслото се разбива с олиото докато се обединят добре и се добавя захарта. Прибавят се яйцата едно по едно, ванилията, сокът и кората от лимона и макът.
Брашното, содата и бакпулверът се смесват. Сухата смес се прибавя към влажната и се омесва меко маслено тесто.


Тестото се прибира за 15-20 минути в хладилника.
Фурната се загрява на 180 градуса. Тава се постила с хартия за печене. Тестото се разделя на еднакви парчета, които се правят на фитилчета с дължина около педя и се усукват. Подреждат се в тавата, намазват се с олио и се поръсват със захар.


Пекат се 20тина минути или докато станат златисти по краищата.






В събота бях на екскурзия с приятелка и нейни колеги и в петък реших да приготвя тези гризинки. Станаха разкошни и ги препоръчвам с две ръце.

Подарявам ви ароматна китка от любимият ми люляк :) Времето беше разкошно в събота :)


Рецептата е адаптирана от тук. Аз сложих семена, сложих биволско сирене, използвах смес от пшенично и фино царевично брашно.


Продукти: 100 г фино царевично брашно, 200 г пшенично брашно, 1 пак суха мая (7 г), 75 г меко краве масло, 75 г биволско сирене (или каквото харесвате бяло саламурено), 150 мл топло прясно мляко, 50-60 г ситно нарязани черни маслини, смес от любимите ви семена за поръсване (при мен бяха бял и черен сусам и маково семе), 1 ч.л. сол

Брашната се смесват със солта, маслото и сухата мая. Смесват се сиренето и прясното мляко. Двете смеси се обединяват и се замесва меко тесто. Оставя се в купа завито с фолио да втаса за един час.


Тестото се размесва за кратко и се оставя да втаса за още един час.


Тестото се разточва на кора около 1 см и се поръсва обилно със семена. Режат се пръчици с дължина около 20 см и ширина около 1.5-2 см.


Пресукват се на няколко места и се подреждат в тавичка на разстояние една от друга защото се надуват. Пекат се на 170 градуса за 30-35 минути или докато се зачервят приятно. Охлаждат се и се прибират в кутия.

Изключително ароматни :)








Тази рецепта я взаимствах от новия брой на списанието на Билла - Кулинариум, но си я доразработих според вкусовете у дома. Вчера си бях в другото вкъщи и бях обещала на брат ми отдавна да му направя някаква паста, че той е огрооооомен почитател. И много му хареса :) Аз също хапнах малко, беше вкусно. Жалко, че не мога да ям варива вече... веднага ме заболя стомаха... това ми е най-любимата група храни. Но каквото - такова :) Свиквам още с идеята. Нямах талятели и честно казано не ми се даваха и пари за тях, защото имам 4 пакета спагети и ги използвах тях.

Това е снимка от оригиналната рецепта. Аз ще споделя моя вариант.




Продукти: (за 4 порции): 400 г спагети, 1 голямо или 2 по-малки пушени пилешки бутчета, около 200 г грах от консерва( може и замразен), 100 мл бяло вино, 200 мл готварска животинска сметана, 100 г пушено топено сирене, 1/2 глава кромид лук, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. зехтин, сол на вкус, индийско орехче, черен пипер.
Пармезан и пържен хрупкав лук (От Лидл, от Американска седмица си го купувам) за поръсване



Спагетите се сваряват в подсолена вода до готовност. Времето за сваряване е указано на опаковката.

В дълбок тиган се загрява зехтина. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се слагат към загрятия зехтин. прибавя се нарязаното на малки парченца пилешко бутче и грахът, добавя се мъничко водичка и се оставя похлупено за няколко минути.
Изсипват се виното и сметаната, също и подправките (без солта) на вкус. Сосът се оставя да покъкри на средна температура докато се посгъсти. Разбърква се от време на време. Прибавя се топеното сирене и се разбърква докато се разтопи. Тогава се посолява на вкус. Прибавят се изцедените спагети и се разбъркват добре.

Сервират се наръсени с пармезан и хрупкавия лук.



Този ориз го приготвих доста отдавна. Моят свекър доста често ни носи пресен лапад, който е набрал. Аз не обичам изобщо, но въпреки това не лишавам никого вкъщи от него.


Продукти: около 300-400 г изчистен, измит и нарязан на едро лапад, 1 ч.ч. ориз*, 1 връзка зелен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. сушени зеленчуци, сол на вкус, олио, магданоз за гарниране

Олиото се загрява в съд с незалепващо покритие. Зеленият лук се нарязва на дребно. Задушават се с лапада в олиото докато омекнат и променят цвета си. Добавя се измития ориз и подправките и се разбърква добре. Добавят се 2 и 1/2 ч.ч. вода и се оставя да се вари на слаб котлон до готовност. Може да се добави още половин чаена чаша вода ако е необходимо.

Сервира се поръсен с нарязан магданоз. Може да се използва и като гарнитура и като основно ястие.





* чаените чаши, които използвам са с вместимост 250 мл.


Отдавна ми се правеше реване и реших да направя по тази рецепта. Направих много малко крем, защото имах само половин литър прясно мляко. Смятам, че с един литър щеше да е много по-хубаво. Другото, което промених е сиропа... в рецептата се получава много малко сироп. Остана сухо реването и се наложи да правя още. Ще я опиша в моята версия.
Аз хапнах една хапка и се е получил фантастичен. Много ми хареса. Досега не бях правила реване с грис. Получава се много приятна текстура.


Продукти: за тестото: 250 г пшеничен грис, 80 г брашно, 1 пак. бакпулвер (10 г), 180 г кристална захар, 160 мл слънчогледово олио, 200 г кисело мляко (1 ч.ч.), 3 яйца, сокът и кората от 1 голям портокал, ванилия, щипка кардамон
за сиропа: 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно изтискан портокалов сок, ванилия
за крема: 500 мл прясно мляко, 4-5 с.л. захар, ванилия, пудинг ванилия (ползвах на Д-р Йоткер)


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка с размери 20/35 се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Брашното, грисът, бакпулверът се смесват в купа. Яйцата се разбъркват с тел със захарта на крем. Добавят се киселото мляко, олиото, сокът и кората от портокала. Разбърква се много добре. Добавят се ванилията и сухата смес. Разбърква се добре и се изсипва в тавичката. Заглажда се добре отгоре и се пече до готовност. Докато отгоре стане златисто на цвят и забита клечка в средата излиза суха, без полепнали трохи по нея - около 40 минути.
Докато се пече се приготвя сиропа. продуктите се смесват и се варят около 5-10 минути на слаб огън.

След като сладкишът е готов се оставя настрана да изстине леко. Надупчва се с клечка за зъби и се полива постепенно със сиропа (той също е топъл). Сипват се по 1-2 черпака и след като попият отново - докато сладкишът се напои достатъчно.

През това време се подготвя крема както са инструкциите на опаковката. Както казах ако имах повече мляко вкъщи бих сложила още толкова за да е по-богата заливката. Но така също е много вкусно.
Сладкишът се залива с крема и се оставя да изстине настрани. След това се оставя в хладилника. След няколко часа е готов за консумация. Аз го разрязах на другата сутрин.

Може да гарнирате с натрошени ядки, кафява захар, канела, някакво сладко, кокосови стърготини или нарязан на ситно шоколад. Както ви хареса!





Отдавна не съм писала. Аз отдавна не съм й приготвяла кой знае какво. Беше ме тръшнал някакъв вирус от който се влоших, изгорях направо от температура и ужасяваща хрема и кашлица, но за щастие вече съм доста по-добре и отново мога да се заловя с писане в блога :)
Пазете се от тези ужасни вируси, че много дълго държат!

През уикенда ходихме малко към Бургаско :) Разходихме се из Несебър с моя мъж и беше много приятно. Едно такова ми беше успокоително и освежаващо след такова голямо лежане :)

Рецептата е адаптирана от този страхотен кекс на Супичка. Получи се много пухкав и вкусен. Не съм слагала орехи, защото у дома кексовете ги правя най-вече за бабите ни, а те нямат вече зъбки и не могат да дъвчат ядки, затова и освен бананите реших да добавя сладкото от динени корички, което е повече от перфектно за кексове.


Продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. (200 г) плодово кисело мляко (може и натурално, но аз имах едно плодово, което трябваше да изразходвам), 3/4 ч.ч. слънчогледово олио, 2 банана, 3-4 препълнени с.л. сладко от динени корички, 2 ч.ч. брашно + малко за овалване на плодовете, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. бакпулвер, ванилия

масло и брашно за формата за кекс, пудра захар за поръсване на кекса.


Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавя се олиото и отново се разбърква добре. Добавят се киселото мляко в което е разтворена содата и ванилията. Накрая се добавя на части пресятото брашно с бакпулвера. Един от бананите се намачква на пюре, другият се нарязва на дребно и той заедно със сладкото от динени корички се овалват в малко брашно (за да не потъват надолу в кекса и да обере излишната влага). Накрая се добавят и те и се разбърква добре.
Форма за кекс (моята е с диаметър 24 см) се намазва с масло и се наръсва с брашно.

Фурната се загрява на 180 градуса. Сместа се изсипва във формата. Кексът се пече около час или докато забита клечка за зъби в средата излезне сухичка, без полепнали трохички по нея. Оставя се 10-тина минути във формата и се изважда върху решетка да изстине напълно. Наръсва се с пудра захар.





И накрая една снимка на последната ми работа <3



Честит Април, Честита Пролет! Много да ви е топло, ароматно и пролетно в душите. За мен пролетта настъпва точно след първи април и е в разгара си през май. :)
Реших да започна месеца с публикация посветена на Великден. Макар да има доста време дотогава всеки започва да се замисля в един момент какво да приготви за Великденската трапеза. Днес ще ви споделя тези вкусни и ароматни великденски курабийки, които присъстват на трапезата във всеки дом в Гърция под различен вид. Тези, които ще ви покажа днес са с аромат и вкус на мандарини и са постни, така, че са и по-трайни.

Рецептата адаптирах от тук. Нямах портокали и се възползвах от останалите и неизползвани мандарини в купата за плодове.
*Първото изображение е от тук.


Продукти: 60 г зехтин или олио, 70 г пудра захар, 60 г сок от мандарини, кората от 1-2 мандарини, 200 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/2 ч.л. сода и малко пудра захар за поръсване


Олиото/зехтинът, пудрата захар, сокът от мандарини, ванилията и кората от мандарини се разбъркват добре. Смесват се брашното, бакпулверът и содата в отделна купа. Омесва се меко маслено тесто, което се увива във свежо фолио и се прибира в хладилника за половин-един час.

Фурната се загрява на 180 градуса (или 170 с вентилатор). Тавичка се постила с хартия за печене. Тестото се разделя на равни части - при мен 24 парченца. Всяко парченце тесто се оформя на топчица и след това на фитилче, което се пресуква на две като мартеничка. За да ви е по-лесно да ги оформите може да си намажете ръцете с олио или зехтин. Подреждат се в тавичката, на разстояние обаче, защото се надуват.


Пекат се за около 20 минути в предварително загрятата фурна. Внимавайте да не ги препечете!
Изваждат се от фурната и след като поизстинат малко се наръсват с пудра захар с ванилия по желание.
Съхраняват се плътно затворени в кутия. Издържат дълго защото са постни както казах. Можете да експериментирате с различни любими аромати или да ги направите в други формички, примерно както в оригиналната рецепта на гевречета.